Најновије

Шта је Брнабићева загарантовала радницима "Фијата" који су у штрајку?

Премијерка Ана Брнабић позвала је раднике "Фијата", синдикате и штрајкачки одбор да прекину штрајк како би се село за преговарачки сто и поручила да су Србија, "Фијат" и сами радници много изгубили током штрајка и да више нема ни минута за губљење.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Брнабићева је поручила радницима да им као председница Владе Србије гарантује да ће се у року од сат времена од када донесу одлуку о прекиду штрајка сести за преговарачки сто и то на највишем нивоу у Влади, уз њено и присуство министра привреде Горана Кнежевића и пословодства "Фијата".
"Да разговарамо као три одговорне стране – послодавац, Влада као мањински партнер и штрајкачи одбор, да разговарамо о томе шта ћемо радити у наредне три године", рекла је Брнабићева.
Назначила је да ни Србија, ни радници "Фијата", ни сама компанија и кооперанти "Фијата" више немају ни минут времена да губљење.
"Много смо изгубили, радници су изгубили плате за време које су у штрајку, 'Фијат' је изгубио производњу, кооперанти су изгубили свој део посла и своје плате. Србија сваки дан губи на БДП-у због штрајка и губимо на извозу. Немамо више ни минут за губљење", истакла је Брнабићева.
Зато је апеловала на раднике "Фијата", на штрајкачки одбор и на синдикате да данас буду одговорни према томе шта ће одлучити.
"Молим их да се одазову на мој апел, да седнемо назад за преговарачки сто и поново почнемо преговоре са 'Фијатом' око колективних уговора за наредне три године, што ће њима и обезбедити послове у наредне три године и што ће обезбедити стабилност њихових породица, коопераната, Крагујевца и Србије", рекла је премијерка.
Подсетила је да компанија "Фијат" широм света не разговара са синдикатима док је штрајк у току.
Брнабићева је назначила да је компанија у потпуности испунила колективни уговор који је на снази, те додала да су, упркос тим уговорима, радници у штрајку, а то, како је истакла, значи да се колективни уговор у Србији не поштује.
"Нама ће сутра бити јако тешко да доведемо било ког новог инвеститора када нема сигурности да ће радиници колективни уговор, о коме се преговара и потписује са синдикатима, поштовати, већ да ће сваки уговор моћи да се прекине штрајком зато што се траже бољи услови", рекла је Брнабићева.
Додала је да је важно да се колективни уговор, који траје до децембра, поштује, а да се већ вечерас или сутра ујутру седне за сто како би се преговарало о колективном уговору за наредне три године.
Прекид штрајка је победа за раднике и то је у ствари победа за Србију и "Фијат", подвукла је Брнабићева.
"Али данас, молим вас, хајде будите одговорни, према себи, вашим радним местима, Крагујевцу, партнерима и свим грађанима Србије, јер су сви они пуно уложили у радна места у Крагујевцу. Хајде да се не играмо са будућношћу свега тога, са будућношћу Србије. Хајде да заједно данас прекинемо штрајк и сутра ујутру седнемо за сто, направимо максимум који можемо за Крагујевац, раднике и за Србију", поручила је Брнабићева.
"У четвртак прошле недеље сам на своју иницијативу започела разговоре са штрајкачким одбором радника 'Фијата'. Од тада сам на један или други начин у контакту са њима, разговарам са њима као и са председником синдиката Љубисавом Орбовићем", додала је Брнабићева.
Прочитајте ОВДЕ шта је Милан Стаматовић поручио јавности, а тиче се продаје српске земље странцима?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Иако их је премијерка позвала да прекину штрајк, па преговарају, видећемо да ли ће је послушати.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА