Најновије

ТАКТИКА ИЛИ СУ ЛУДИ? Кимова ракета стиже до Аљаске, али њих више брине нешто друго

Градоначелника Енкориџа не брине то што ракете севернокорејског лидера Кима Џонг Уна имају домет до Аљаске, пише „Фокс њуз“.

Џуно, главни град Аљаске (Фото: Јутјуб)

- Забринут сам због лосова, а не пројектила. Због медведа, а не бомби – изјавио је Итан Берковиц.
Северна Кореја недавно је успешно обавила тестирање пројектила, за које је израчунато да могу доћи до Аљаске. Брус Бехтол, професор Универзитета Ангело у Тексасу, каже да би севернокорејски пројектил лансиран под стандардним углом могао погодити САД.
Тод Шервуд, адвокат који је служио у америчким ваздухопловним снагама, сматра да би САД жестоко реаговале на потенцијални напад од стране Северне Кореје.
- Више сам забринут да ли ћу пасти са своје даске за веслање на глечеру. Не бринем око овога (Северне Кореје) уопште – истакао је Шервуд.
“Вашингтон пост” указује да је за овај “равнодушни став” Аљаске на потенцијалну претњу одговорна њена прошлост. Један град на Аљасци је бомбардован 1942, током Другог светског рата, а исте недеље Јапан је окупирао два Алеутска острва. Аљаска је била у ванредном стању и током Хладног рата, због велике близини Русији. Неки домови на Аљасци и даље имају бункере.
Иако су неки равнодушни према потенцијалној претњи, правници се боре да појачају одбрану.
- Данас су се људи Аљаске пробудили да чују узнемирујуће вести да је Северна Кореја тестирала пројектил који би у скорој будућности могао досегнути Аљаску. Сада је више него икад императив за Аљаску, али и остатак земље, да будемо спремни – изјавио је сенатор Ден Саливан.
Закон који је Саливен представио у мају са сенатором Брајаном Шацом подразумева постављање 28 пројектила пресретача на тлу широм САД, од чега би 14 било на Аљасци. Пресретач се креће ка мети на основу података о праћењу и уништава је силом удара, неутралишући њену експлозивну нуклеарну моћ. Могао би се лансирати у случају најаве да пројектил иде ка САД. Како изгледа живот на Аљасци?
- Месецима говорим да није питање “да ли ће се”, већ “када ће се” Ким Џонг Ун оспособити за напад на америчке градове нуклеарним пројектилима – рекао је Саливен.
Пентагон има укупно 36 пројектила-пресретача у подземним складиштима војних база на Аљасци и у Калифорнији, а до краја године тај број ће порасти на 44. Погледајте документарац о Аљаски.
Прочитати ОВДЕ шта још Порошенко планира дан након Тилерсонове посете?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Војна парада у Северној Кореји.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА