Најновије

ХРВАТИ У ПАНИЦИ: Туристичкој сезони прети крах, сечемо грану на којој седимо!

И док се пуно говори о мањку конобара, кувара и собарица, широј јавности мање је познато то да Хрватска има дефицит и високообразовних туристичких радника.

Дубровник (Фото: Pixabay.com)

Осим што хотелске куће тешко проналазе менаџере, још већи је проблем то што недостају стручњаци за управљање дестинацијама који су неопходни за заокрет туризма од продаје "сунца и мора" према продаји доживљаја и тематских туристичких производа.
Ове године отвара се четрдесетак нових хотела у које је уложено око 800 милиона евра. Сличне бројке најављује се и за идућу годину, наводи Тпортал.
Хрватски медији преносе да недостаје квалитетних директора хотела, менаџера за одељења хране и пића, велнес центара или директора продаје. Они указују на то да се све више осети и недостатак стручног кадра у области управљања туристичком дестинацијом.
„С једне стране имамо све више објеката са четири или пет звездица, али због недовољно квалитетног управљања дестинацијом, све је већи јаз измедју онога што нуди хотел кад је реч о смештају и услузи од онога што туриста може да доћиви и осетити“, наводи Тпортал, пренео је Б92.
Без стручног кадра који зна развијати дестинацију, упозорава Романа Лекић, са факултета Високе школе за комуникациони менаџмент, срљају у пропаст.
- Десиће се крах. Сад имате кратку сезону у којој је ужасан притисак. Људи на туризам пре свега гледају као на прилику за лаку зараду. Повећавају се смештајни капацитети, зидају се хотели и приватни апартмани. Али не долазе гости у Хрватску због хотела, већ због садржаја, доживљаја, контакта са домаћим људима и културом. А тих домаћих људи све је мање. Имате пример Дубровника, у којем нема домаћих становника. Исто се догађа у Сплиту. Сечемо грану на којој седимо - уверена је Лекић. Хрватска је у мањку сезонске радне снаге.
Погледајте ОВДЕ како је полиција у Сплиту спречила напад на једног српског певача који је ту наступао.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А ово ће вас дочекати ако се одлучите да летујете у Црној Гори.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА