Најновије

СРБИЈА СЕ УМИРИТИ НЕ МОЖЕ: 3.000 радника у штрајку, не помажу више ни лажна обећања (ВИДЕО)

Још се не назире решење за штрајкове у фабрикама у којима је тренутно 3.000 радника у обустави рада. Док радници Фијата поручују да држава шаље штрајкачком одбору поруке само путем медија, а ништа не решава, радници у Фабрици шинских возила Гоша најавили су радикализацију.

Јасна порука демонстраната (Фото: Јутјуб)

Ни више од 110 дана штрајка, радницима Гоше из Смедеревске Паланке није помогло да остваре своје основно право - право да буду плаћени за посао који су урадили. Након једнократне помоћи државе, плата је за њих и даље појам, каже председник Штрајкачког одбора Милан Вујичић који најављује радикализацију протеста.
“Ја ћу са још неколико колега од сутра да кренем у штрајк глађу, а моје колеге ће од уторка да крену са блокадом пружног прелаза у трајању од 7 до 12. Па, ако ни то не уроди плодом, онда ће и да блокирају саобраћај од седам до три сваког дана. Ми само тражимо плате које смо зарадили, а које нам је неко узео”, поручио је Вујичић.
Док се једни боре за егзистенцију, други траже боље услове. Штрајк 2.000 радника у Фијату почео је 27. јуна, са захтевима да се повећа износ бруто основице зараде са 38.000 на 50.000 динара.
Уместо позива на преговоре са представницима Фијата или барем мањинског власника Владе Србије, већ два дана преговори се врше путем медија, указује председник Штрајкачког одбора у Фијату Зоран Марковић.
“Важно је напоменути да интерна правила једне компаније не треба да буду изнад Закона Србије, а не поштује се ни Колективни Уговор где у члану 82. стоји: 'Штрајкачки одбор и Послодавац дужни су да, од дана најаве штрајка и за време штрајка, покушају да споразумно реше настали спор'”, подсећа он.
Да Влада ипак чини све да помогне радницима, поручио је министар привреде Горан Кнежевић. Он је за Вечерње новости изјавио да су представници Штрајкачког одбора Фијата вратили све што им је дато као опција, и изразио бојазан да би компанија Фијат Крајслер аутомобили могла да измести машине у неку другу државу.
Успут је позвао раднике да прекину штрајк и ступе у преговоре са послодавцем.
Новинар листа “Данас” Александар Милошевић сматра да је прича о одласку Фијата за сада само спекулација и да од државе зависи да ли ће отићи или остати, а не од радника.
“Ако Фијат буде отишао из Србије, то сигурно неће бити због тога што радници Фијата штрајкују, већ ће бити због тога што субвенције Фијату истичу. Влада Србије Фијату даје субвенције које далеко надмашују укупан износ плата које Фијат исплаћује, тако да ми треба да знамо да све ове године, девет година, све време Влада Србије плаћа те раднике тако да је Фијат, што се радника у Србији тиче, врло задовољан”, истиче он.
Милошевић тврди да и уколико се радницима повећа плата за тражених 18 одсто, Србија је и даље најјефтинија дестинација за Фијат у Европи.
Паралено са овим штрајковима и радници у фабрици Горење, по први пут, изразили су своје незадовољство условима рада. Иако су они са руководством преговарали, нису успели да се договоре око будућих услова рада. Шта ће Вучић тражити у Вашингтону сазнајте ОВДЕ. Извор: Н1
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА