Најновије

ОТПОРНО И НА АТОМСКИ УДАР: Све около је постало пепео, само је ово "буре барута" остало нетакнуто од пожара! (МАПА)

Иако је пожар који је јуче погодио шире подручје Сплита дошао надомак ракетне базе у Жрновници, особље и оружје у том војном објекту ни у ком тренутку се није нашло у опасности. Не само због херојског труда ватрогасаца, већ због тога што је база вишеструко заштићена од такве врсте претње.

Пожар попалио скоро све у Жрновници (фото: Јутјуб принтскрин)

База се простире на укупно 7.500 квадратних метара испод земље, а пројектована је тако да је отпорна на ударе дубинских или пенетрирајућих авиобомби, па чак и на експлозије атомских бомби снаге до 20 килотона.
Смештена испод динаридних стена, база има неколико радионица, складиште горива, спаваонице, кухињу, санитарне чворове и складишта за ракете, алате, инструменте и електронске уређаје. Подови од графита спречавају избијање статичког електрицитета, а све су просторије опремљене топлотним и димним сензорима.
Запаљиви материјали, попут ракета и електронских уређаја, налазе се и под посебном халонском противпожарном заштитом, а цео комплекс је израђен тако да би се било какав евентуални пожар могао брзо и лако одсећи од остатка базе херметичким ватроотпорним вратима које се налазе између секција. У крајњој нужди, база је опремљена и властитом хидрофорском мрежом која се напаја из реке Жрновнице.

Од улаза у базу до самог комплекса води дуги тунел и четворо тешких врата. Теоретски, пожар би могао буктати над површином базе без готово икаквог утицаја на људство и опрему који се налазе унутра.
- Нема ни теоретске шансе да ватра извана продре унутар поткопа, рекао је Слободној Далмацији тадашњи заповедник Жрновнице Невен Пејковић пре шест година, након великог шумског пожара који се приближио бази.
Пејковић је тада открио и како се сваког понедељка раде темељни технички преглед објекта и ракета, те како се редовно одржавају и противпожарне вежбе.
Комплекс у Жрновници изградила је ЈНА, а хрватска војска га је освојила 1991. године. Тада су заробљене и све противбродске ракете шведске производње РБС-15Б, чији домет од 90 километара је био кључни фактор у повлачењу бродова ЈНА из хрватских територијалних вода. А ни Хрвати неће руску помоћ у гашењу пожара, а њихове "разлоге" можете прочитати ОВДЕ. Извор: jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА