Најновије

СКОТ: Посета Вучића Вашингтону веома успешна, САД се не повлачи са Балкана

Амерички амбасадор у Београду Кајл Скот оценио је да је посета председника Србије Александра Вучића Вашингтону била веома успешна и да је том приликом истакнута подршка САД европском путу Србије и помирењу у региону.

Скот и Вучић (Фото: srbija.gov.rs)

Амерички амбасадор у Београду Кајл Скот оценио је да је посета председника Србије Александра Вучића Вашингтону била веома успешна и да је том приликом истакнута подршка САД европском путу Србије и помирењу у региону.
Скот је у интервјуу за "Политику" изразио наду да ће ускоро доћи до напретка у бриселском дијалогу како би се односи Београда и Приштине кретали ка што већој нормализацији.
На питање да ли не признавање Косова угрозава пут Србије ка ЕУ, Скот каже да би га изненадило да Косово постане услов уласка Србије у ЕУ.
- Оно што је Брисел захтевао, а Косово и Србија прихватили јесте концепт нормализације међусобних односа и надам се да ћемо ускоро видети неки напредак бриселског дијалога -  нагласио је Скот додајући да се зато од обе стране оцекује да испуне све обавезе које су преузеле у оквиру овог процеса.
Амбасадор оцењује и да је из америчке перспективе недавна посета Вучића била веома успешна и да је у Вашингтону срдачно примљена одлука председника да на самом почетку мандата посети Америку. 
- Такође је важна и спремност потпредседника Мајка Пенса да разговара са председником Вучићем и понови конзистентност наше политике у региону и нашу подршку стратешким циљевима Србије који се тичу интеграције у ЕУ и помирења у региону - нагласио је Скот.
Амбасадор је оценио и да су билатерални односи добри и јаки и да се стално развијају, а истакао је значај сназних економских односа, оцењујући да би иако добра тренутна узајамна трговина добра могла бити још боља.
Он је навео да инвестиције Америке до сада износе четири милијарде долара, да више од 17 000 људи ради у Србији за америцке компаније и у већини случајева реч је о пословима високог квалитета и са истим таквим зарадама.
- То је позитиван развој односа за Србију и САД -  казао је Скот који је навео и да војна сарадња Србије са Америком далеко превазилази сарадњу Србије са било којом земљом у свету.
Упитан да је током посете Вучића потпредсеник Пенс имао одређена питања о руском утицају у Србији, Скот каже да не мозе да говори о детаљима билатералних сусрета, али напомиње да су имали одлицну прилику да разговарају о свим аспектима сарадње.
- Ту мислим на регионалну стабилност, напредак бриселског дијалога, Косово -  рекао је Скот додајући да је било говора и о улози Русије у региону, као и другим трендовима када је реч о Москви.
Скот истиче да је фокус састанка био пружање подршке стратешком циљу Србије и њеним напорима да постане чланица ЕУ и поспеши јачање мира и стабилности у региону и како Америка може да подржи Србију у испуњавању тих циљева.
На питање да односе две земље оптерећују нерешени случајеви убиства браће Битићи и паљење америчке амбасаде, Скот оцењује да је у оба примера насиља против америчких држављана и имовине јасно да је реч о злочинима и да за њих још нико није одговарао.
Каже да га узнемирује чињеница да у случају убиства браће Битићи јос нико није процесуиран ни кажњен, укључујући и вишерангиране полицајце у станици где су убијени.
Он сматра да је то узнемирујуће и за српске грађане јер говори о неефикасности судског система, а тај тренд је, ккао каже, прилично распрострањен.
Скот негира спекулације да се САД повлаче са Балкана, и истиче да су САД одлучне да наставе да играју кљуцну улогу у региону и да помогну Србији да има сто боље односе са својим комишијама.
Он објашњава да је Америка посвећена томе да игра вазну улогу на Балкану јер мир и стабилност у овом региону видио као веома важан фактор и за своју безбедност и стабилност.
Напомиње да је Америка често била увучена у конфликте у овом региону и да не зели да се то висе понови због цега подржава напредак региона и сматра да је евроинтерација целог региона од велике вазности.
Наводи да је само у току просле деценије САД послала Србији више од 100 милиона долара помоћи с циљем да се подстакне приватно предузетниство, смањи незапосленост и ојача владавина права, што су, како сматра, кључни елементи који треба да буду ојачани на путу ка ЕУ.
Србији тренутно директно прети чак 257 опасних, крајње екстремних џихадиста са Косова. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Скот:Србију и Америку красе пријатељски односи
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА