Најновије

ЗАЕВ: Вучић и ја смо обећали један другом да ћемо...

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је да је су он и председник Србије Александар Вучић разјаснили све несугласице и договорили се да ће сарађивати.

Зоран Заев (Фото: Јутјуб)

Он је у интервјуу за регионалну телевизију Н1 казао да су Срби и Македонци блиски народи, као и да грађани две земље желе добру сарадњу а две земље "имају одличну перспективу".
"Србија није имала неки утицај или лоше намере према Македонији. Свакако, било је коментара у председничкој кампањи, помињања 'македонског сценарија', али ја не улазим дубоко у то", рекао је Заев.
Према његовим речима, током радне вечере лидера западног Балкана, са "тадашњим премијером, а садашњим председником Александром Вучићем разјашњене су све те несугласице".
"Ми смо пружили руку и обећали да ћемо сарађивати", рекао је он.
Он је додао и да је Македонија имала и билатерални сусрет са премијерком Аном Брнабић, која је "отворила неке лепе перспективе".
"Ја сам то потврдио. Овде су били и министри спољних послова. Преузели смо обавезу да следимо оно што желе наши грађани. Наши грађани желе сарадњу. Ми смо блиски народи, заиста имамо одличну перспективу. Политичари морају да отварају такве перспективе, да их унапређују у корист грађана и Македоније и Србије", закључио је Заев.

"Регионална сарадња није замена за чланство у ЕУ"

Заев је изјавио да унапређење регионалне сарадње не може бити замена, већ бржи пут за чланство у ЕУ.
Он је то рекао у интервјуу регионалној телевизији Н1, одговарајући на питање да ли верује у тезу да Брисел жели да створи нову Југославију, као замену за чланство тих земаља у ЕУ.
"Све западне земље ће нас више поштовати, ако ми будемо повезанији. Зашто? Зато што ћемо тако лакше заједнички освојити та тржишта. Ту су ЕУ фондови, из којих ћемо лакше црпети средства", рекао је Заев.
Према његовим речима, за заједнички напредак југословенских земаља проблем је у политичарима, а као пример за то навео је лично опажање да у БиХ Бошњаци и Хрвати сарађују у бизнису, спорту, култури.
"Од политике долазе проблеми. Заборављамо да се радујемо животу. Требамо да живимо, да схватимо да смо сви пролазни, да долазимо и одлазимо. БиХ је донела 3.000 одлука концензусом, али знам и да има етничких препрека. Али дајте да их превазиђемо. Политичари треба да се боре за права других етничких заједница. Тако ћемо имати и напредак у региону", закључио је Зоран Заев.
Говорећи о убрзању пута Македоније у НАТО и ЕУ, ако и о кризи са Грчком, Заев је казао да је нова македонска влада, на чијем је он челу, одлучила да реши спорове са свим суседима.
“" Сада су одлични односи са Бугарском и Албанијом, па чак и са Грчком. Решили смо по сваку цену да градимо добре односе са свим суседима. Тражимо помоћ да се нађе начин да се Македонија прибилижи ЕУ. Добили смо статус кандидата 2005. године и од тада стојимо. И Грчка ће имати користи од тога што ће Македонија бити чланица НАТО-а и ЕУ", закључио је Заев.
Прочитајте ОВДЕ шта ће се десити са царинским уговором Србије и Русије, уколико се уједини Западни Балкан.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Заев је пре два месеца дао интервју српским медијима.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА