Најновије

БЕОГРАДСКИ ИЗБОРИ: На помолу коалиција Двери и Јеремића?

Сарадња између Двери и странке у настајању Вука Јеремића је могућа, али у овом моменту реална само у оквиру неке шире опозиционе изборне коалиције.

Вук Јеремић (Фото: Јутјуб)

Заједнички наступ и стварање јединствене листе умногоме увећава шансе опозицији да освоји већину и оствари победу на београдским изборима.
Председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) Вук Јеремић рекао је у изјави за Блиц да опозиција не сме поновити кардиналну грешку са председничких избора када није дошло до договора око заједничког изборног наступа, као и да је заједничка колона "једини рационалан и остварив пут за победу у Београду".
Сарадник и саветник Вука Јеремића Никола Јовановић је, одговарајући на питање да ли је могућа сарадња са Дверима, рекао да Јеремићев тим разговара са свим доказаним опозиционим актерима, како би се постигао договор о заједничком наступу на београдским изборима. Он је поновио да је окупљање опозиције у једну колону у овом моменту апсолутни приоритет и да се о томе активно преговара.
- Залажемо се за што шири фронт, односно за наступ антирежимске опозиције у једној колони, јер само тако се може победити власт СНС на челу са Малим и Весићем. Таква коалиција би била и програмска, јер се лако можемо сложити око градских приоритета: нови послови, искорењивање сиромаштва, преполовљивање рачуна за грејање и плански развој града - казао је Јовановић и додао да "уколико једна колона не буде могућа, органи странке, коју формирамо у октобру, ће донети одлуку о модалитету изласка на изборе".
Са друге стране, Бошко Обрадовић похвалио је Вука Јеремића и његову спремност за дијалог са опозиционим партијама. За сарадњу је отворен, али тек након увида у будући програм Јеремићеве странке.
- Господин Јеремић се показао као конструктиван и спреман на разговор и опозициону сарадњу по питању одбране основних демократских принципа и слободе медија. У контакту сам са њим, као и са осталим лидерима опозиције по овим питањима. Свака даља сарадња мора бити предмет додатних разговора. Пре свега, сачекаћемо програмску платформу нове странке господина Јеремића. Ако постоје елементи сагласности по кључним националним и економским принципима са програмом Двери, даља сарадња биће предмет анализе и одлуке главног одбора и председништва Двери - каже председник Двери.
Бојан Клачар, извршни директор Цесид-а, истиче да ће битка за Београд бити неизвесна и динамична са много странака и покрета који ће у њој учествовати, тако да може доћи до озбиљног расипања гласова. Он очекује интензивирање разговора око стварања јединственог опозиционог блока, а за потенцијалну сарадњу Вука Јеремића и Бошка Обрадовића сматра да није реална опција.
- Верујем да у овом моменту Вук Јеремић више размишља у правцу неке шире коалиције са ДС-ом или покретом Саше Јанковића, која му доноси шансу за неки озбиљнији резултат, него о сарадњи са десничарским странкама. Такође, Јеремић још увек није близу да своју партију формира, већ су најаве да ће се то десити тек у октобру. Најављено је да ће та будућа странка да буде партија центра, а с обзиром на то да су Двери странка деснице сматрам да између њих постоје озбиљна политичка размимоилажења. Вук Јеремић и његова странка сигурно неће бити против европских интеграција као што је то случај са Дверима. Та коалиција се мени у овом моменту не чини реалном и мислим да се о њој у овом тренутку не размишља на озбиљан начин - сматра Клачар.
Он додаје да у случају да Двери самостално изађу на изборе постоји реална опасност да ће им се гласови разлити ка другим кандидатима.
- Актери који ће потенцијално узимати гласове Дверима су ДСС-а, Вук Јеремић, Александар Шапић, али и Драган Ђилас који такође може уз себе да веже одређени број десничарских гласова и може бити утицајан фактор уколико се појави у кампањи. Све су то елементи који отежавају посао Дверима да изађу самостално на изборе - указује Клачар.
Директор агенције Фактор плус Владимир Пејић такође сматра да је сарадња Двери и Јеремића могућа у виду неке шире коалиције. Пејић није сигуран колико би се Јеремић задовољио само сарадњом са Дверима, док Обрадовић, како каже, може да профитира из такве сарадње.
- Јеремић је у председничкој кампањи лутао од центра ка десници и назад, па сматра да би то била природна коалиција у случају да се определи да иде мало ка удесно. Са друге стране, за Двери мислим да би ово био доста добар потез након низа неуспешних покушаја да направи успешну коалицију. Двери имају тај проблем да кад год су изашли самостално на изборе нису прешли цензус. Једини пут су у коалицији са ДСС-ом на парламентарним изборима успели да пређу пет одсто, тако да је њима дефинитивно неко потребан за тај корак више - оцењује Пејић.
Прочитајте ОВДЕ шта је Вучић рекао у свом најновијем ТВ интервјуу а тиче се Косова?
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вук Јеремић је о својим плановима причао пре три месеца...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА