Најновије

ЈОШ ЈЕДАН УДАРАЦ: Санкције Додику до краја септембра?!

Европска унија разматра могућност да до краја септембра уведе санкције против председника Републике Српске Милорада Додика.

Милорад Додик (Фото: РИА Новости)

Наводно, то је могуће због његове наводне опструкције Дејтонског споразума и успоравања Босне и Херцеговине на европском путу.
“Одлично обавештени извори из дипломатских кругова откривају да је увођење санкција Додику већ дуже тема озбиљних расправа на највишем нивоу у Бриселу”, пише ЕуроБлиц.
Саговорници тврде да је придруживање ЕУ санкцијама, које су у јануару против Додика увеле САД, тренутно много извесније него што је то, како кажу, било пре само неколико месеци. 
- Непотписивање споразума о транспортној заједници, за шта су многи у Бриселу већ окривили Додика и актуелну власт у РС, само је додатно учврстило ставове бројних европских дипломата да је према лидеру СНСД потребно заузети много чвршћи став и придружити се санкцијама које су против њега почетком ове године увели Американци - тврде саговорници. 
Они наводе да су најгласнији заговорници заузимања „чвршћег" става према председнику Српске у ЕУ представници Немачке, Холандије и Велике Британије, док су, према њиховим речима, против придруживања америчкој одлуци о стављању председника РС на црну листу, пре свега, европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан те словачки министар спољних послова и некадашњи шеф ОХР у БиХ Мирослав Лајчак. 
- Управо захваљујући интервенцијама Хана и Лајчака, ЕУ није увела санкције Додику одмах након што су то урадили Американци. Наиме, та двојица утицајних европских дипломата сматрали су да би придруживање Брисела санкцијама које су против председника РС увеле САД произвело контраефекат, односно да би Додик и руководство РС у том случају заузели још ригиднији став према европским интеграцијама и гурнули Србе из РС у још чвршћи загрљај с Москвом - кажу они. 
Међутим, како додају, недавна пропаст у вези с потписивањем споразума о транспортној заједници дошла је као “кец на десетку" заговорницима санкција и додатно је ојачала позиције оних који у Бриселу већ дуго траже много оштрији став ЕУ према председнику РС. 
- Сада је много извесније да ће под притиском најутицајнијих земаља Европске уније до краја септембра ове године Додику бити изречене одређене рестриктивне мере, попут забране путовања у земље ЕУ, блокирања банковних рачуна и забране пословања у свим државама које су чланице ЕУ - тврде саговорници листа. 
Из кабинета председника РС јуче ЕуроБлиц није добио одговор на питање како коментаришу спекулације да ће најкасније за два месеца ЕУ увести санкције против Додика. 
Од људи блиских председнику РС, с друге стране, незванично је добијена информација да Додик, како кажу, не верује да ће се ЕУ придружити санкцијама које је против њега увео Вашингтон, односно да, према њиховим сазнањима, у Бриселу не постоји сагласност о том питању. Погледајте ОВДЕ како нам је Хојт Ји поново запретио. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је изгледао састанак Путина и Додика:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА