Најновије

Брнабић: Ако буде приморана, Србија ће бирати ЕУ, а не Русију

Уколико Србија буде приморана да бира између ближих веза са Русијом и чланства у Европској унији, одлучиће се за ово друго, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић у интервјуу америчкој новинској агенцији Блумберг.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Брнабићева је рекла да ће као премијерка наставити пут који је почео њен претходник, сада председник Србије Александар Вучић, да би припремила земљу за чланство у ЕУ до 2020. када јој се завршава мандат.
- ЕУ је тамо где ми идемо - то је јасно - рекла је Брнабићева.
- Ми имамо емотивне везе са Русијом због традиције, културе и вере - навела је она и указала на то да у Србији велики број људи у потпуности доживљава Русију као нашег великог брата, нашег заштитника.
Према њеним речима, ова осећања се не могу занемарити, "али наш стратески пут је ЕУ".
Подсећајући да је Вучић одбио да прати одлуку Уније да уведе санкције Русији због Украјине, Блумберг наводи да Брнабићева није могла да потврди да ли ће наставити тај став уколико буде угрожено приступање Србије ЕУ.
- Не могу то сада да коментаришем, јер је на Балкану веома тешко посветити се било чему. То је тежак регион - рекла је Брнабић, за коју агенција напомиње да не припада ни једној политичкој партији и да је образована у САД и Британији.
Брнабићева је рекла да постизање напретка у нормализацији односа са Приштином, како је навео Блумберг, сада зависи од тога да Приштина одобри неки степен аутономије Србима који живе на северу КиМ, а да ће на самом крају бити одлучено о питању статуса.
- Без обзира да ли смо у потпуности спремни 2020. да се придружимо ЕУ, то ће опет зависити од ЕУ да ли жели да прихвати нове чланице - рекла је Брнабић.
Она је додала да никада није имала разлога да сумња да ће имати Вучићеву пуну подршку за тешка питања, али и одрешене руке да ради шта мисли да је најбоље.
На питање да ли ће моћи да доноси одлуке без његовог надзора, она је рекла "била бих изненађена када не бих".
Опозиција у Београду "разбијена" у три колоне?! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Интервију са Аном Брнабић првог дана њеног посла на месту председника Владе Србије.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА