Најновије

ЦРВЕНИ АЛАРМ: Шта је заиста лансирала Северна Кореја и зашто се сви плаше? (ФОТО/ВИДЕО)

Северна Кореја потврдила је данас да је обавила успешно лансирање своје прве Интерконтиненталне балистичке ракете. Истог тренутка упалио се аларм у Америци.

Лансирање ракете у Северној Корejи (Фото: Јутјуб)

Како је данас потврдила Северна Кореја, путем државних медија, интерконтинентална балистичка ракета, која је пала у јапанско море, може да погоди мету било где у свету.
С друге стране, Америка и Русија тврде да то није тачно и да је у ствари лансирана ракета била средњег домета.
Али, да ли је то тако? 
Северна Кореја тврди да је Интерконтинентална балистичка ракета- скраћено ICBM, која је лансирана јутрос, достигла надморску висину (алтитуде) од 2.802 км, што је 1.731 миља, као и да је летела 933 км 39 минута, пре него што је погодила мету у мору. 
ICBM је у ствари ракета великог домета направљена с намером да носи нуклерану бојеву главу. Минималан домет такве ракете је 5.500км (3.400 миља), иако већина прелети и до 10.000 км па и више. 
Би-Би-Си подсећа да је Северна Кореја већ лансирала два типа ICBM: КН-08, чији је домет био 11.500 км, и КН-14, с дометом од 10.000 км. 
Према графици која је приказана на сајту Би-Би-Сија, од момента лансирања ICBM до њеног погађања мете, ракета пролази кроз неколико фаза. 

Најпре се лансира и на одређеним висинама одбацује део по део. На крају, када достигне висински "пик" бојева глава пуњена нуклеарном муницијом, се одваја и креће ка доле, односно ка мети. 
Такозвану највишу висинску тачку коју ICBM тада достигне је око 1.000 миља. Тада међутим, почиње најосетљивији део лансирања, јер она треба да поново уђе у атмосферу, а да јој при том остане нуклеарна бојева глава, односно да не сагори. 
За сада није сигурно да ли је Пјонгјанг успео да развије такву ракету којој би глава с нуклеарним бојивом успела да издржи поновни улазак у атмосферу. 
Оно што Америку највише интересује је да ли такав пројектил може да погоди мету унутар САД. Физичар Дејвид Рајт тврди да би досадашњи домет таквих ракета могао да досегне до Аљаске, али не и до удаљенијих Хавајских острва или пак других 48 америчких држава. 
На једном снимку на Јутјубу приказан је начин на који ICBM функционише, али на примеру другог типа ракете.
Прочитајте ОВДЕ шта је Трамп ново рекао о Ким Џонг Уну и овом лансирању ракете?
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли је Америка на удару?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА