Најновије

ОНИ РАЗВАЉУЈУ САУДИЈЦЕ: Јеменске елитне јединице које сеју страх међу агресорима! (ФОТО/ВИДЕО)

Од почетка Саудијске агресије на Јемен у марту 2015, јединице Јеменске војске, Хути снага и добровољачке јединице бројних јеменских племена изводе одбрамбене операције против бруталног напада на суверену арапску државу.

Хути (Фото: АлМасира)

Јеменска републиканска гарда (ЈРГ), позната и под називом "Стратешке резервне снаге" је елитна формација Јеменске војске, којом командује бригадни генерал Ахмед Али Абдулах Салех, син некадашњег председника и највећег ауторитета у Јемену - Абдулаха Салеха. 
ЈРГ је једна од најбројнијих војних формација у Јеменском рату. У неким тренутцима, бројала је и до 100.000 војника, распоређених у 18 бригада, али највећи део те војске није ни видео рата, већ је распоређен по унутрашњости слободних територија, где помажу најугроженијем становништву, за које се испоставило да су главна мета Саудијских напада.
Резултат слика за ‫الحرس الجمهوري اليمني‎‎‬‎


ЈРГ (Фото: the-yemen.com) Већ од средине 2015, дошло је до стварања хибридних јединица ЈРГ-а и Хутија, који су се врло брзо сјединили у идеолошки мотивисане борце, добро утрениране за сарадњу са механизованим јединицама и спремне да извршавају прецизна упутства високо школованих официра. Ове хибридне јединице изнеле су највећи терет великих победа јеменских снага дуж саудијске границе и у покрајинама Мариб, Хаѕа и Таиз. Друга по величини, са око 50.000 војника, је паравојна формација Специјалне безбедносне снаге (СБС), коју предводи нећак Абдулаха Салеха - Јахја Салех и под директном су контролом Министарства унутрашњих послова Јемена. СБС је кључна формација јеменских снага, пошто је најбоље опремљена и најбоље обучена на јеменској страни, а у њен састав улазе у одређене оклопне јединице. Припадници СБС-а држе линије фронта у покрајинама Таиз, Мариб и Бајда.
Резултат слика за ‫قوات الأمن الخاصة‎‎ اليَمَن‎‎‬‎


СБС (Фото: public) Хути снаге су се наметнуле као предводници отпора против агресије због иницијалне немогућности СБС-а и ЈРГ-а да изађу на крај са великом надмоћи Судијске Арабије из ваздуха, па је партизански метод ратовања, који су Хути водили против бившег режима, био једини начин да се организује одбрана земље. Већ у првим недељама агресије, Јеменска републиканска гарда, Специјалне безбедносне снаге и Хути кренули су у заједничке операције дуж границе са Саудијском Арабијом, а у јуну су почеле и прве операције здружених ракетних снага ЈГР-а и Хутија, које су се великим успесима и прецизношћу прославиле током овог рата. Како је министар одбране Јемена описао формулу успеха у херојској одбрани Јемена, прочитајте ОВДЕ. Извор: Правда/Адел Хашим

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Хути уништавају суданско-саудијски конвој
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА