Најновије

СРПСКЕ ФИРМЕ УГРОЖЕНЕ ШТРАЈКОМ У ФИЈАТУ: Плате у висини једног ипо ручка у Италији, а терају раднике да...

Инсистирамо да компанија Фијат (ФЦА) почне да се понаша у маниру светске компаније и коначно отпочне преговоре са радницима који штрајкују, поручено је данас пословодству које ни након шест дана генералног штрајка не одговара на позиве штрајкачког одбора да се преговара о радничким захтевима.

Штрајк у Фијату (Фото: ЈуТјуб)

Радници штрајкују, производња стоји, угрожене су и кооперантске фирме ФЦА, али одговора од пословодства још нема. - Иста мета, исто одстојање - каже Зоран Марковић, председник штрајкачког одбора. Он подсећа на то да пословодство крши и закон, и да је одавно добило налог инспекције рада да се почне са преговорима али се, поново, не оглашавају.
Раднике су данас посетили челници Самосталног синдиката металаца Србије као и УГС "Независност". Они су подржали радничке захтеве и осудили понашање пословодства ФЦА. Такође, изречени су и подаци да менаџери у крагујевачкој фабрици зарађују по 1.500 евра, док је плата радника око 230 евра. У штрајкачком одбору кажу да се због игнорантског става пословодства проблеми само увећавају, трпе и кооперанти. Радници за то прозивају шефове. Иначе, дневно је са трака силазило по 440 аутомобила у две смене, а већ шест дана траке стоје. Они кажу да не знају да ли је стала и испорука аутомобила, као и шта се дешава са већ нарученим пословима. - И ми се питамо шта се у тој области дешава, ми стално истичемо да смо спремни да преговарамо и желимо да се штрајк што пре оконча. На потезу је пословодство - каже Зоран Марковић. Председник Већа Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић изјавио је данас да су запослени у крагујевачком Фијату изузетно мало плаћени и да су њихове плате у висини, како је рекао, цене једног и по ручка у Италији. Орбовић је новинарима у Јагодини рекао и да их притом послодавац тера да раде на више радних места. - Држава ради на томе да дође до више радних места, до већег броја запослених али су та радна места са изузетно ниским платама и изазивају велико незадовољство - рекао је Орбавић и оценио да је понашање руководства Фијата неприхватљиво и увредљиво за раднике у Крагујевцу. Орбовић очекује да ће се већ до 15. септембра знати колика ће бити минимална цена рада за наредну годину. Како је данас речено у продајним салонима Фијата, и даље се примају уплате за модел фијат 500Л. Испорука "старог" модела иде без чекања, јер их има још на лагеру, док се за нови модел примају уплате уз напомену да је испорука у септембру, како је и било планирано пре штрајка. Разлог је колективни годишњи одмор у августу, чувени италијански "ферагосто", кад фабрика у Крагујевцу ионако не би радила. Српска индустрија оружја, са друге стране, цвета. Врх Србије недавно је присуствовао отварању фабрике муниције у близини Пожеге, о чему више можете да сазнате ОВДЕ. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА