Најновије

ИЗЈАВА АНЕ БРНАБИЋ О ЕУ И РУСИЈИ ИЗАЗВАЛА ХАОС НА ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ: Да ли је премијерка рекла оно што мисли и Вучић?

БЕОГРАД - Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић оценио је да је премијерка Ана Брнабић, изјавом о томе да ће пред евентуалним избором измедју Русије и Европске уније Србија изабрати Унију, само директно рекла оно што је председник Александар Вучић најавио индиректно када је преузимао председничку дужност.

Брнабић (Фото: Јутјуб)

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је у интервјуу за америчку агенцију Блумберг да ако Србија буде морала да бира између ближих веза с Русијом и чланства у Европској унији, одлучиће се за ово друго.
 "Није то рекла Ана Брнабић, то су речи Александра Вучића. И није то први пут, јер када се Вучић у Скупштини заклињао над Уставом и Мирослављевим јевађељем, он је неколико пута поменуо унутрашњи консензус о статусу Косова. Из тога се могло закључити да он жели да учини нешто што не дозвољава Устав Србије, а то је, можда, правно обавезујући споразум са Косовом као услов наставка евро интеграција", рекао је Миливојевић.
Он је оценио да су и Вучићеви претходници на месту председника, пре свих Борис Тадић, знали да ће доћи дан када ће Србија бити постављена пред избор Русија, односно Косово, или ЕУ, али да су они поштовали Устав и да нису ни помишљали да направе тај избор.
Миливојевић је оценио да је Ана Брнабић "испала жртвени јарац", јер је рекла директно оно што је Вучић најављивао индиректно и додао да ће сада сав негативан одијум и грађана и већине странака бити окренут ка њој, а не стварном творцу тих речи.
"Са становиштва дипломатије, потпуно је нетактично да дате такав незграпан интервју у првом обраћању које имате за неки медиј на тој функцији, без обзира колико сте пристали да играте ту игру. А чињеницада је она прихватила да буде премијер када нема никакву подршку, ни у оквиру владајуће коалиције, довољно говори да је она прихватила да буде марионета", рекао је он.
Миливојевић је оценио да Вучић заправо сматра да има разлога да се направи заокрет и макар формални суверенитет над Косовом трампи за убрзавање процеса европских интеграција, али да чек три четвртине градјана мисли супротно, па чак и већина посланика владајуће коалиције.

СРС: Вучић да се изјасни

Српска радикална странка (СРС) позвала је председника Србије Александра Вучића да се изјасни о изјавама Ане Брнабић агенцији Блумберг, које, по оцени СРС, недвосмислено показују да ће нова-стара Влада окренути леђа Руској Федерацији и да не признаје Уставом утврђен статус Аутономне покрајине Косово и Метохија, која је саставни део Србије, саопштила је СРС. Ова странка оцењује да су овакве изјаве веома штетне и да представљају опасност по опстанак Србије и тражи од Вучића да обавести јавност да ли премијерка, коју је он предложио, има његову сагласност за овакву политику.

Милан Стаматовић: Изјава Ане Брнабић о ЕУ и Русији - класична Вучићева мустра скретања пажње јавности и грађана са животних питања

Председник Иницијативног одбора Здраве Србије (ЗС) Милан Стаматовић оценио је да изјава премијерке Ане Брнабић служи скретању пажње јавности са животних проблема попут штрајкова у "Гоши" и "Фијату" и протеста малинара. Стаматовић је у саопштењу навео да том изјавом Ана Брнабић, "у договору с председником Александром Вучићем, а у инат грађанима Србије, гура прст у око Русији као једином вечном пријатељу Србије".
"У питању је класична Вучићева мустра премештања пажње јавности и грађана са животних, егзистенцијалних питања попут штрајкова у крајегујевачком 'Фијату' и 'Гоши', протеста малинара, чињенице да је остало још само 58 дана до ступања на снагу ССП-а који би од Србије могао и формално да направи колонију ЕУ и 'плантажу' мистериозних арапских инвеститора", навео је Стаматовић.
По његовим речима, "најгоре у свему је то што Ана Брнабић тврди да ће имати Вучићеву пуну подршку за тешка питања, али и одрешене руке да ради шта мисли да је најбоље, па не искључује ни могућност увођења санкција Русији уколико буде било угрожено приступање Србије ЕУ".

Дачић: Нема промене спољне политике

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Београд неће мењати спољну политику и констатовао да је Србија у протеклих пет година успела да издржи све притиске и остане на европском путу, а да не поквари односе са пријатељима - пре свега Русијом и Кином.
Јасно је да идемо европским путем, али је јасан наш однос са Русијом, чија је подршка од кључног значаја за територијални интегритет Србије, навео је Дачић, саопштено је из Министарства спољних послова у Београду.
Суштина мудре политике је да не дозволимо да дођемо у дилему Европска унија или Русија, руководећи се интересима Србије. Због јасне и принципијелне политике, Србија је променила свој међународни положај и постала кредибилан партнер, оценио је Дачић.

Вулин: Пут Србије ка ЕУ неће ослабити постојеће везе са Русијом

Министар одбране Александар Вулин оценио је да  пут Србије ка ЕУ "ни на који начин неће ослабити постојеће везе и односе Србије и Русије". Вулин је током састанка са амбасадором Русије у Београду Александром Чепурином казао да пут Србије ка ЕУ и посебни односи са Русијом "нису супротстављени нити се искључују".
"Наши односи не могу да буду условљени ничим осим нашим медјусобним интересима. Влада Србије ће наставити да спроводи политику преседника Александра Вучића и неће уводити санкције Русији, јер наши односи нису претња никоме", казао је Вулин а пренело Министарство одбране.
Он је оценио да Србија и Русија "у врло комплексним медјународним односима и осетљивом регионалном окружењу, брижљиво штите посебне односе дефинисане Декларацијом о стратешком партнерству".
"Учинићу све да ти односи у области одбране буду што интензивнији, на добробит наших народа и војски", рекао је министар додајући да Србија остаје посвећена војној неутралности.

ДСС: Огољена погубна политика

Изјава председнице Владе Ане Брнабић оголила је политику по којој изнад свега, па и саме Србије, стоји Европска унија, изјавио је данас председник Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић.
Према његовим речима, Брнабић је изјавом америчкој новинској агенцији „Блумберг“ потврдила да ће Влада наставити политику испуњавања политичких и економских интереса Запада, која се у Србији интензивно спроводи од 2008. године, уместо прокламоване политике одржавања пуне равнотеже и добрих односа између ЕУ и Русије.
Најоштрије осуђујем погубну и крајње неинтелигентну политику, јер се Европска унија налази у дубокој кризи и неће се ширити барем наредних 10 година, а и све када би се ширила од Србије ће бити тражен не само раскид споразума о слободној трговини са Русијом, већ и признавање сецесије Косова, на шта је ова власт очигледно спремна, навео је Јовановић у писаној изјави.
Он је истакао да Ана Брнабић за себе може да бира шта год жели, али када је у питању држава, народ ће бити тај који ће одлучивати.
Зато је последњи тренутак да се у Србији поведе јавна дебата о односима са ЕУ и да одлуку којим путем Србија треба да иде донесу грађани на референдуму, а не политичка елита која је код народа изгубила свако поверење, закључио је Јовановић.

Михајловић: Србија иде ка ЕУ али се не одриче односа са Русијом, Кином, САД

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић изјавила је да је чланство у ЕУ и увођење европских стандарда "стратешки правац" Србије али и да се земља не одриче односа са важним партнерима попут Русије, Кине и САД.
Она је у саопштењу навела да је Србија "досадашњом европском политиком, али и заштитом сопствених интереса коју је водио и води председник Александар Вучић, показала да својим угледом и стабилношћу може да буде једина земља у Европи која Русији није увела санкције".

Двери: Ана Брнабић има задатак да одвоји Србију од Русије а не да је уведе у ЕУ

Српски покрет Двери оценио је да задатак премијерке Ане Брнабић није да уведе Србију у ЕУ већ да је одвоји од утицаја Русије "како би Брисел даље неометано наставио са колонијалном управом у Србији".
Реагујући на изјаву Ане Брнабић Двери су навеле да се градјани никада нису на референдуму изјаснили да ли желе придружење Србије Унији или не.
"У том смислу, окретање од посебних услова за пословање са Русијом и евроазијским тржиштем би представљало врло непромишљену и штетну одлуку", оцениле су Двери.

Ружић:Важно је да Србија буде у ЕУ

Министар државне управе и локалне самоуправе и високи функционер СПС Бранко Ружић изјавио је да не постоји дилема, нити императив опредељивања да ли је Србија за Европску унију, а против Русије, или обратно.
"То су теме којима могу да се баве 'комби' странке, и да на томе можда згрћу неке политичке поене за унутрашњу употребу, али озбиљни државници и лидери, какви свакако јесу и Вучић и Дачић, и две странке које су показале своју државотворност, баве се политиком на начин који ће бити у интересу Србије и грађанки и грађана Србије", рекао је Ружић у разговору за Танјуг који је вођен овог викенда.
Он је подвукао да не види да постоји потреба да се наше усклађивање спољне политике са политиком ЕУ подведе под потребу раскида односа са Руском Федерацијом. Које је прва реакција Кремља  на изјаву Ане Брнабић погледајтеОВДЕ.
Извор: Курир,Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Брнабић: Част је служити Србији, плате ће бити веће
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА