Најновије

КЛИНТОН ИСКОРИСТИО СЛОБУ: Бивши министар открива америчке прљаве послове!

Владимир Шекс, хрватски политичар који је оптужен и за злочине над Србима тврди како је наводно Слободан Милошевић за лобирање у САД уплатио координатору америчке спољне политике за источне земље 12 милиона долара. Бивши шеф дипломатије СРЈ Владислав Јовановић каже за да то није тачно, као и да је паре од Србије за лобирање у САД добио само Лоренс Иглбергер да у САД промовише "југа".

Слободан Милошевић (Фото: РИА Новости)

Подсетимо, Шекс је ову шокантну тврдњу објавио у својој књизи "Државни удар". Он тврди да је хрватским службама неко са Кипра доставио документа у којима се види да је по наредби Слободана Милошевића координатору америчке спољне политике за источне земље уплаћено 12 милиона долара.
Некадашњи шеф дипломатије Владислав Јовановић каже  да наша земља једноставно није имала толики новац на располагању.
- Ми нисмо имали толике паре. Па за лобирање највеће компаније узимају просечно између пола милиона и милион долара, и то у периоду од годину дана. Да се дају толики новци, то би био најуноснији бизнис на планети. Лобирање је пре свега један стрпљив посао, који тражи време, и велико је питање колико неки лобиста може бити успешан. Што се тиче САД, она је за Србију у доброј мери, да се изразим, зацементирана и њене резерве према нашој земљи нису само идеолошке него и политичке јер се на нас гледа као на трајно непоуздан ослонац за њихове интересе на Балкану. Због тога смо стално и изложени притисцима - каже Јовановић.
Као један од "осумњичених" да је примао паре од Србије за лобирање у САД био је и некадашњи дипломата Лоренс Иглбургер (преминуо 2011), који је био специјални саветник председника Буша за Југославију. Јовановић о томе каже: - Не верујем да је то тачно. Он је пристао да промовише компанију "Застава" и "југа" и за то је добијао одређену провизију. Сада не знам колику, али је без проблема окренуо лист када је почело разарање Југославије. Да ли је то било због тога јер је престао да има користи од "југа" или је неки други разлог утицао на то, не знам - каже Јовановић и наглашава још једном да је немогуће да је њему или неком другом исплаћено 12 милиона долара. О томе да ли је Слободан Милошевић ипак покушао да лобирањем утиче на политику САД према тадашњој Југославији (Србији и Црној Гори) Јовановић каже: - Покушавали смо да лобирамо после Дејтона, али смо увек добијали исти одговор - да та група коју бисмо хтели да ангажујемо мора да се консултује са Стејт департментом. Онда би добијали дугу листу немогућих захтева које бисмо морали да испунимо уколико желимо да ти лобисти раде за нас и цела прича би ту стала. Милошевића је америчка администрација искористила за један тренутак и пустила га низ воду када је то обављено - наводи Јовановић. Он објашњава да је то било након Дејтона, који је практично осигурао нови мандат Билу Клинтону у Белој кући. - Милошевић је потом направио велику грешку, годину дана касније са локалним изборима у Србији, што је омогућило САД да се потпуно окрену против њега и припреме му политички крај на Косову. Мада, искрено не верујем да би и ангажовање неких лобиста превише поправило имиџ Србије, па и после 5. октобра су дошли "њихови људи", па нас је Америка поново притискала - каже бивши домплмата. Подсетимо, '80 година 20-ог  века реализован је амбициозан пројекат извоза популарног Yугића у САД и Канаду, али је пројекат неславно завршио, јер су се америчком Yугу кваке одваљивале, пластике одлепљивале, гуме волшебно самозапаљивале...међувремену је избио и грађански рат у СФРЈ.  Међутим, ако ништа друго, Yуго ће ући у историју САД - као најгори ауто свих времена, који је поносно крстарио друмовима Аризоне, Масачусеца, Кентакија.... Погледајте ОВДЕ какву чистку спроводи Ана Брнабић. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како је изгледала реклама за "Југо Америка":
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА