Најновије

НАМЕРНО ДО ХАОСА? Уставни суд БиХ признао бошњачке празнике, Додик каже: "Срби немају шта да траже у БиХ"

Уставни суд БиХ одбио као неоснован захтев за оцену уставности Закона о проглашењу 1. марта Даном независности Републике БиХ и чланова Закона о проглашењу 25. новембра Даном државности Републике БиХ.

Уставни суд БиХ (Фото: Јутјуб)

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је пре одлуке суда да би у БиХ могао да настане „прави политички хаос“ ако Уставни суд БиХ не донесе одлуку о укидању државних празника 1. марта и 25. новембра у Федерацији БиХ, а ако га потврди „онда Срби више немају шта да траже у БиХ"
Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је поводом данашње одлуке Уставног суда БиХ о 1. марту и 25. новембру, да је Србима у овом тренутку потребан јединствен став из Републике Српске, без обзира на позицију и опозицију.
- Став ће бити заузет када се ишчита одлука Уставног суда и када се виде све њене последице. Када добијемо одлуку, видећемо да ли предузимати нешто у правном смислу и шта, јер је реч о највишој законодавној инстанци. Треба предузимати кораке у оквиру међународних односа - оценио је Чубриловић.
Он сматра да је Уставни суд БиХ, одбијајући као неосноване захтеве 30 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцену уставности Закона о проглашењу 1. марта даном независности такозване Републике БиХ и чланова Закона о проглашењу 25. новембра даном државности такозване Републике БиХ, показао да је у функцији једног, евентуално два народа, не узимајући у обзир чињеницу да је БиХ веома сложена држава три конститутивна народа и да треба доносити одлуке у смислу њиховог помирења.
Чубриловић каже да оваква одлука не иде у прилог помирењу и напретку у БиХ и да показује да се не уважава ниједна чињеница која долази из Републике Српске, ма колико она била "правно поткована".
Председник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић изјавио је да ће данашња одлука Уставног суда БиХ о 1. марту и 25. новембру произвести врло болне осећаје у Српској, јер се њом покушавају потврдити два дана која су била погубна за Србе у БиХ.
- Изузетно смо незадовољни због одлуке Уставног суда. Зато смо и говорили да је битно да се промене структура рада и начин доношења одлука у том суду да би та правна институција била у потпуности власништво домаћих судија - рекао је Бореновић и додао да у том случају одлуке не би биле доношене прегласавањем, већ уз сагласност судија који долазе из сва три конститутивна народа и из оба ентитета.
Он је поставио питање предлагачима апелације да ли су на овај начин произвели врло штетно дејство, јер су, како је навео, индиректно потврдили ова два дана као празнике, што је катастрофално за српски народ и Републику Српску.
Уставни суд БиХ одбио је као неосноване захтеве 30 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта даном независности такозване Републике БиХ и чланова Закона о проглашењу 25. новембра даном државности такозване Републике БиХ, саопштено је из овог суда.
Коалиција која чини већину у Народној скупштини Републике Српске упутила је 6. децембра прошле године Уставном суду БиХ апелацију за оцену уставности Закона о проглашењу 25. новембра даном државности.
Посланици већине у Народној скупштни Републике Српске упутили су 11. октобра прошле године апелацију Уставном суду БиХ за оцену уставности Закона о проглашењу 1. марта даном независности БиХ.
Прочитајте ОВДЕ зашто Туђман није подносио Изетбеговића, а с Милошевићем се радо дружио?
Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Уколико Уставни суд БиХ обрише неуставне одредбе Изборног закона које се односе на избор делегата у Дом народа ФБиХ, биће то политичка, а не правна одлука. Сматра ово правни експерт Славен Ковачевић те појашњава да Уставни суд БиХ не може брисати ове одредбе јер се апелант Божо Љубић није позвао на одредбу која то омогућава.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА