Најновије

ИЗНЕНАЂУЈУЋЕ: Шта заиста стоји иза сексуалних фантазија?

Сексуална фантазија је ментална слика, мисао или прича, о којој размишљамо током сексуалних радњи, било коиталних (сексуалних), било мастурбаторних. Сврха сексуалних фантазија је да подигне сексуално узбуђење и фантазије се разликују од сексуалних снова и пролазних сексуалних мисли по томе што већина сексуалних фантазија укључује експлицитне сексуалне садржаје и кулминира оргазмом.

Шта заиста представљају сексуалне фантазије? (Илустрација: Pixabay)

Пише: Стојан Мишић, психотерапеут
Све особе имају сексуалне фантазије које се разликују по структури и сложености. Особа која тврди да нема фантазије вероватно има представу, то јест фантазматску структуру. Она зна шта је узбуђује и шта жели али фантазија није у довољној мери развијена да би добила облик приче. Свака фантазија, како је говорио Фројд, садржи елемент испуњења жеље. Без задовољења жеље не бисмо достигли врхунац. Међутим, функција сексуалних фантазија далеко је шира него што нам се на први поглед чини.
У тренуцима анксиозности, депресивних епизода или других проблема, сексуална фантазија нам нуди брзо физичко, али и психолошко растерећење, које се најчешће јавља након мастурбације и доживљавања оргазма. Фантазија нам омогућава да флертујемо са оним од чега стрепимо у стварности и да експериментишемо са сексуалним мислима. Оне представљају филм који је сниман само за једну особу. Особа која фантазира је у исто време и редитељ, и сценариста, и особа задужена за кастинг која одлучује ко ће бити главна звезда у филму.
Понекад примарна функција сексуалне фантазије може бити изражавање дубоког, необрађеног и непрерађеног психолошког конфликта. Каква ће та фантазија бити, зависи од креативности и маште онога који фантазира, али пре свега од детињства, психо-социјалног развоја, емоционалне зрелости и стања, као и од сексуалног развоја и живота уопше. Дисфункционални односи у породици и/или изражена доминација једног од родитеља добар су почетак за анализу сексуалне фантазије. Погледајте ОВДЕ како гледање филмова за одрасле утиче на жене. Извор: Психоверзум

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Послушајте реч стручњака о сексуалним фантазијама:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА