Најновије

РУСИ ПРЕТЕ: Украјинци хоће "Олују" у Донбасу, али ево шта их чека!

Украјини се допада оно што су Хрвати учинили на територији Републике Српске Крајине, уз подршку НАТО, али искуства из 1995. нец́е се поновити.

Украјински снајпер (Фото: ТВ Звезда)

Украјинци ће "поломити зубе о армију Луганске и Доњецке Народне Републике".
Судећи према изјавама украјинских званичника, власти у Кијеву по свој прилици планирају да у Донбасу ускоро примене хрватски рецепт војне акције "Олуја“. Наиме, заменик министра за привремено окупиране територије Украјине Јуриј Гримчак изјавио је да ће Русија следеће године напустити Донбас, а последња битка за југоисток Украјине, како је рекао, водиће се већ у новембру. 
Руски аналитичар Александар Дудчак каже да не искључује могућност да је изјава Гримчака заправо најава неке "нове ’Олује‘“. 
- Украјински званичници су одавно почели да причају о понављању искуства из Хрватске, то је њихов сан. Допада им се оно што су Хрвати учинили на територији Републике Српске Крајине, уз одобрење и подршку НАТО-а. Али искуства из 1995. се неће поновити. Армије Луганске и Доњецке Народне Републике су веома јаке. Уколико украјински политичари желе да жртвују још неколико хиљада сопствених грађана, они ће се одлучити за нову ’Олују‘, али она неће бити успешна - напомиње Дудчак. 
Сличног става је и политички аналитичар Александар Павић, који каже да власти у Кијеву сањају о рецепту "Олује“ и да то није ништа ново. 
- Треба подсетити да су им хрватске власти понудиле помоћ у искуствима са њиховим становништвом српске националности, односно, како су сами рекли, искуствима са ’повратком својих територија‘, што је било етничко чишћење српског становништва у Хрватској. Дакле, Украјина и Хрватска јавно су размениле мишљења о томе, Хрватска је то великодушно нудила, а Украјина је врло отворена према том сценарију. Међутим, ситуација уопште није иста јер, за почетак, Украјина наспрам себе има једну нуклеарну силу, а ни Донбас није Србија из деведесетих која је била у апсолутној изолацији, сама против целог света. Чак ни онда Хрватска никада не би окупирала већински српске територије без огромне помоћи НАТО-а, а ако би се Алијанса отворено умешала у ситуацију у Украјини, то би већ био почетак великог европског рата - напомиње Павић. 
Како каже, кијевски властодршци ово говоре како би себи мало подигли рејтинг, јер је њихова друштвено-политичко-економска ситуација катастрофална, и то је једини начин да скрену пажњу са катастрофе у коју су увели своју земљу откако су учествовали у нелегалном пучу на Мајдану 2014. године. Погледајте ОВДЕ како је Републиканска гарда згазила терористе. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако су изгледали окршаји око Доњецка:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА