Најновије

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ЈУГУ САД: Пале жртве на Маршу белаца националиста у Шарлотсвилу!

Гувернер Вирџиније Тери Маколифи прогласио је данас ванредно стање пред одржавање великог скупа белих националиста у Шарлотсвилу, на ком присуствује више хиљада људи.

Шарлотсвил (Фото: ЈуТјуб)

Градски менаџер Шарлотсвила написао је на свом налогу на Твитеру да је ванредно стање проглашено да би се помогло држави да одговори на насиље на скупу у том граду, које се очекује, пренео је АП. На стотине људи кренуло је ка Шарлотсвилу на скуп, који треба да буде одржан у центру града. Учесници митинга "Ујединимо десницу" противе се плановима локалних власти да из парка у центру града уклоне статуу генерала Роберта Лија, команданта снага Конфедерација у америчком грађанском рату. Истовремено су избили насилни сукоби између продесничарских група и контрамитингаша који су се такође окупили у граду. ​​Повређене су две особе, саопштила је полиција, преноси Би-би-си. Полиција је испалила сузавац и бибер спреј на демонстранте. Такође је саопштила да је неколико људи ухапшено пошто је скуп у Парку еманципације проглашен незаконитим. ​Сукоби су избили већ у петак увече, када је на стотине белаца националиста промарширало кроз кампус Универзитета Вирџинија носећи у рукама бакље. Портпарол Универзитета изјавио је да је једна особа ухапшена, а да је више људи повређено. Ванредно стање омогућава локалним властима да затраже додатну помоћ ако је потребно, навела је полиција, односно да се у решавање ситуације укључи и Национална гарда. Амерички медији јавили су да је аутомобил улетео у групу грађана који су учествовали у контрамитингу и тешко повредио неколико особа. Очевици на лицу места јавили су преко Твитера да је аутомобил брзо напустио место инцидента. 
У судару је погинула једна особа, а 19 је повређено, саопштили су представници болнице, преноси агенција Асошиејтед прес (АП). Агенција додаје да је нападач ухапшен, али његов идентитет није објављен. Бројне камере забележиле су тренутак злочина који је изазвао увођење ванредног стања. Упозоравамо вас да овај видео садржи узнемиравајући садржај: ​Председник САД Доналд Трамп огласио се на Твитеру и позвао на уједињење и осуду насиља. ​И прва дама Америке, Меланија Трамп, написала је: "Наша земља охрабрује слободу говора, али треба разговарати без мржње у срцу. Насиље не доноси ништа добро". Америчка десничарска гласила тврде да су немири у Шарлотсвилу изазвани намерно, како би се спречило свако даље самоорганизовање конзервативаца (белаца) у борби за сопствена права у Сједиењним Државама. Извор: Правда, rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА