Најновије

АЛЕКСАНДАР ДИКИЋ: Косово је независно - Не смемо стварати српску Газу на Косову и Метохији (ВИДЕО)

Гост емисије „Духовна трпеза“ на ТВ HelmCast 16. Августа 2017.године био је писац књига „Настанак и нестанак једне државе“ (Правда за Меморандум) и „Хрестоматија српског страдања“, др Александар Дикић.

Aлександар Дикић (Фото: Јутјуб)

Говорећи о Меморандуму САНУ из 1986. године он је истакао да је сатанизовани документ српских академика без иједног ваљаног разлога од стране свих српских непријатеља окарактерисан као идеолошка платформа Милошевићеве политике, док је његова суштина била упозорење да Србија касни у демократизацији друштва. Поредећи период од Меморандума до данас, дужи до 30 година, Дикић је истакао да је САНУ поступила одговорно, предлажући као решење демократизацију друштва у целини, док Академија данас ћути, иако је оно време по њу и њене чланове било далеко репресивније и теже. Поука „Хрестоматије српског страдања“ је да су наши преци страдали и борили се за туђе интересе, да су им због неодговорних политичких елита као избор остајале две опције, или „Руска губернија“ или колонија Запада, иако су крвљу плаћали идеал звани слобода. Кроз деценије доживљавали смо само поразе, руковођени „културом“ некажњивостии неодговоности за одлуке политичара, које су нас скупо коштале и које ни данас не зовемо правим именом – поразима. Губљење српских земаља зарад очувања Југославије и пад стандарда, који нас је на лествици суседа довео на последње место, иза Македоније, БиХ или Црне Горе, први пут у новијој историји, што још увек није тема унутрашњег државног дијалога, истакао је Дикић на ТВ HelmCast. Изјашњавајући се о „унутрашњем дијалогу о КиМ“ који је недавно покренуо председник Србије Александар Вучић, Дикић је истакао да је тема тог дијалога  будући однос двеју држава. „Ниједан закон изгласан у Београду не важи на Косову и Метохији. Косово је независно. Кад кажем независно, мене не занима преамбула Устава, то је само мртво слово на папиру. Мене занима да закон који је изгласан у Београду буде примењиван у Ђаковици,  Урошевцу, Дечанима, тада ћу знати да ми живимо у истој држави. Ако тога нема, ако ниједан динар не уђе у буџет Србије, онда ми нисмо иста држава. Ако ниједна „покрајинска“ институција не координира са централном влашћу у Београду, нисмо иста држава. Дакле, Косово је независно од Србије. Нажалост.

Да ли ми можемо да се боримо за промену тог статуса, отворено је питање. Можемо да се боримо. Можемо замрзнути конфликт. Али морамо да будемо свесни последица тога“ – рекао је Дикић. У наставку емисије, која је, судећи по опречним коментарима, изазвала различите реакције гледалаца, Дикић је понудио могућа решења дијалога: „Прва тачка тог дијалога треба да буде заштита преосталих Срба који су остали тамо. Враћање Србије на Косово била би последња тачка тог дијалога, да се ја питам, јер ова генерација није за то спремна, ни способна. Оно што ми можемо да урадимо је заштита Срба на Косову, повратак Срба на Косово, функционисање српске заједнице унутар косовског друштва, заштита историјског наслеђа на подручју Косова и Метохије и решавање имовине државе Србије на КиМ. То су тачке које су отворене за дијалог. Ово је оно што морамо и што смо дужни својим грађанима. Не можемо на Косову и Метохији правити српску Газу нити концентроване логоре с бодљикавом жицом. Ако немамо народа тамо, немамо ни државу“ – закључио је гост TV HelmCast Александар Дикић. Kaко је Вучић већ избрисао Србију на Косову и Метохији сазнајте ОВДЕ. Извор: Правда/HelmCast

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Писац Момчило Селић жестоко критикује Александра Вучића.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА