Најновије

ЧЕПУРИН ТВРДИ: Гуше Ниш да би ранили Србију и показали...

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин сматра да је разлог зашто се не решава питање Руско-српског хуманитарног центра у Нишу "очигледно жеља неких снага да се нанесе додатна штета Србији, да се она учини рањивијом".

Чепурин (Фото: Медија центар)

- Подривајући овај центар, те снаге покушавају да покажу да је неко други газда ове земље, а никако Срби. Али суверену одлуку овде у било којем случају требало би да доноси само Београд - рекао је Чепурин у интервјуу за данашње "Новости".
Он каже да не види разлог због чега Центар пет година не може да добије званичан статус у складу са руско-српским споразумом из 2012. године.
- Сматрамо да је спољашњи притисак или утицај ту недопустив. Решење питања је сазрело и презрело. Уосталом, потписивање споразума није ничија жеља већ обавеза на основу међувладиног споразума - рекао је Чепурин.
На питање да ли се Москва спрема да у случају да не буде потписан споразум, затвори Центар, Чепурин каже да сматра да је сама Србија заинтересована да центар ради.
- Он је и отворен на вашу молбу. Верујем да ће Србија наћи начин да реши овај проблем - одговорио је Чепурин.
Говорећи о значају споразума, Чепурин каже да је он неопходан да би се обезбедило функционисање Центра наводећи да он последњих година не може нормално да се развија, а да његово слабљење није ни у интересу Србије, нити држава региона.
О томе шта подразумева статус који се тражи за особље Центра, Чепурин објашњава да би они, према споразуму из 2012. требало да имају исти статус као административно-техничко особље у амбасади.
- То подразумева одређене привилегије, али оне нису велике. Не ради се, и никада се није разговарало о давању дипломатског статуса руским сарадницима РСХЦ - истакао је Чепурин.
Према његовим речима, Русија не жели да поставља никакве рокове и полази од тога да ће ово питање бити решено позитивно.
Упитан да ли председник Александар Вучић и Влада дугорочно могу да одрже политику балансирања између Истока и Запада, Чепурин је одговорио да Србија треба да "седи на једној столици - српској".
- Зашто ваша земља не би могла да сарађује и са једнима и са другима? Ми никада не говоримо - немојте да сарађујете са Немачком или с било ким. А, Србија нема никакав разлог за разлаз са Русијом. Сасвим је обрнуто - поручио је Чепурин.
Чепурин је рекао и да ће руски "мигови" "стићи брже него што се мисли" и да је већина процедуре спроведена.
Када је реч о систему С-300, Чепурин је навео да је речо о врло "скупоценим алатима" и да треба "размислити шта је тачно потребно Србији". Погледајте ОВДЕ шта се налази у архиви Мирослава Лазанског. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако изгледа руско-српски хуманитарни центар у Нишу:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА