Најновије

ЧЕПУРИН ЉУТ ЗБОГ ЦЕНТРА У НИШУ: Притисак је недопустив, Србија да реши проблем!

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин сматра да је разлог зашто се не решава питање Руско-српског хуманитарног центра у Нишу "очигледно жеља неких снага да се нанесе додатна штета Србији, да се она учини рањивијом".

Чепурин (Фото: Јутјуб)

„Подривајући овај центар, те снаге покушавају да покажу да је неко други газда ове земље, а никако Срби. Али суверену одлуку овде у било ком случају требало би да доноси само Београд“, рекао је Чепурин у интервјуу за данашње „Новости“.
Он каже да не види разлог због чега Центар пет година не може да добије званичан статус у складу са руско-српским споразумом из 2012. године.
„Сматрамо да је спољашњи притисак или утицај ту недопустив. Решење питања је сазрело и презрело. Уосталом, потписивање споразума није ничија жеља већ обавеза на основу међувладиног споразума“, рекао је Чепурин.
На питање да ли се Москва спрема да у случају да не буде потписан споразум затвори Центар, Чепурин каже да сматра да је сама Србија заинтересована да Центар ради.
„Он је и отворен на вашу молбу. Верујем да ће Србија наћи начин да реши овај проблем“, одговорио је Чепурин.
Говорећи о значају споразума, Чепурин каже да је он неопходан да би се обезбедило функционисање Центра, наводећи да он последњих година не може нормално да се развија, а да његово слабљење није у интересу ни Србије нити држава региона.
О томе шта подразумева статус који се тражи за особље Центра, Чепурин објашњава да би они, према споразуму из 2012. требало да имају исти статус као административно-техничко особље у Амбасади.
„То подразумева одређене привилегије, али оне нису велике. Не ради се, и никада се није разговарало, о давању дипломатског статуса руским сарадницима РСХЦ“, истакао је Чепурин.
Према његовим речима, Русија не жели да поставља никакве рокове и полази од тога да ће ово питање бити решено позитивно.
Упитан да ли председник Александар Вучић и Влада дугорочно могу да одрже политику балансирања између Истока и Запада, Чепурин је одговорио да Србија треба да „седи на једној столици — српској“.
„Зашто ваша земља не би могла да сарађује и са једнима и са другима? Ми никада не говоримо — немојте да сарађујете са Немачком или било са ким. А Србија нема никакав разлог за разлаз са Русијом. Сасвим је обрнуто“, поручио је Чепурин.
Чепурин је рекао и да ће руски „мигови“ стићи брже него што се мисли и да је већина процедуре спроведена.
Када је реч о систему С-300, Чепурин је навео да је реч о врло „скупоценим алатима“ и да треба „размислити шта је тачно потребно Србији“. Вучић је потписао документа која ни Тадић није хтео, Косово је тек почетак. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Николић одликовао је орденом Српске заставе другог степена амбасадоре Русије, Белорусије и Азербејџана, Александра Чепурина, Владимира Чушева и Елдара Хасанова
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА