Најновије

ГРЦИ ЗАБРИНУТИ: "Срби су побеснели због Македоније!"

Грчке дипломате забринуто су пратиле развој догађаја на Балкану, након што је Србија повукла целокупно особље из своје амбасаде у Скопљу.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

То пише грчки лист Катимерини у онлајн издању.
Катимерини истиче да је Београд повукао особље из амбасаде након што је оптужио Македонију за "офанзивно деловање" против Србије.
Грчки сајт наводи да је Београд изгледа бесан, јер Скопље унапређује односе с Приштином. 
Катимерини примећује да је спор уследио у време када Македонија покушава да оживи своју кандидатуру за придруживање Европској унији и НАТО, након периода који су обележила политичка превирања. 
Грчки лист подсећа да је премијер Македоније Зоран Заев формирао коалициону владу у јуну, скоро шест месеци након избора у тој земљи. 
Наглашава и да Грчка инсистира да се спор са Македонијом око имена те земље реши пре него што се та држава придружи међународним савезима. 
Македонска влада саопштила је раније да ће приликом одлучивања о чланству Косова у УНЕСЦО узети у обзир ставове већине земаља ЕУ, иако је Заев пре само три и по месеца изјавио да ће Скопље приликом гласања бити неутрално. 
Влада Заева је, међутим, саопштила да "развија пријатељске односе са свим суседним земљама", да у случају отворених питања "води политику добросуседске и регионалне сарадње", али да ће, што се тиче гласања за чланство Косова у УНЕСКО "узети у обзир ставове већине земаља Европске уније". 
Раније данас, македонска агенција "Макфакс" јавила је да је Влада Македоније припремила предлог за подршку учлањењу Косова у УНЕСКО и оценила да је то један од разлога што је Министарство иностраних послова Србије повукло особље амбасаде из Скопља на хитне консултације у Београд. 
Македонска агенција, позивајући се на неименоване изворе, наводи да је званични Београд имао информације да ће Македонија бити предлагач за гласање за улазак Косова у УНЕСЦО, односно да ће то предложити као тачку дневног реда. 
Председник Србије Александар Вучић данас је изјавио да су запослени у Амбасади Србије у Македонији повучени на консултације након што је од надлежних обавештајних органа "добијено довољно доказа о веома офанзивном деловању против органа и институција Србије". 
После најава званичног Скопља да мења став о уздржаности приликом гласања о чланству Косова у Унесцо, министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручује да би и Србија могла да промени став по питању имена Македоније.  Погледајте ОВДЕ како Заев шпијунира Србе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ово је Вучићев коментар на кризу у односима са Македонцима:

Бонус видео

Овако је изгледао упад у Собрање:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА