Најновије

ПРЕВАРЕНИ ШТРАЈКАЧИ: Радници пристали на решење Министарства, које је Влада затим одбила?!

Председник Штрајкачког одбора Гоше Милан Вујичић изјавио је да их је руководство ове фабрике на данашњем састанку обавестило да не важи договор са представницима Министарства привреде да им владина Агенција за осигурање и финансирање извоза (АОФИ) кредитира посао са Ираном, због чега су претходно донели одлуку да прекину штрајк.

Штрајк радника "Гоше" блокада пруге (Фото: Јутјуб)

„Као из ведра неба директор Милутин Шћепановић саопштио нам је да Влада Србије не подржава усмени договор са државним секретаром Министарства привреде Милуном Тривунцем и директором АОФИ", рекао је Вујичић за Радио слободна Европа.
Они су нам дали понуду како и шта да се одради, међутим министар привреде Горан Кнежевић и Влада Србије јавили су нам да они не стоје иза тога, да морамо да почнемо да радимо, па када зарадимо да примимо плату, додао је он.
Данас су радници ове фабрике шинских возила из Смедеревске Паланке, који су више од пет месеци у штрајку, одлучили да почну да раде чим им Агенција уплати по 30.000 динара.
Према усменом договору, АОФИ је требало да им да кредит од 20 милиона динара за извоз врата за вагоне у Ирану, за посао који је започет пре годину дана, а уплата би била намењена за набавку материјала и радничке плате.
Милан Вујичић каже да су радници дубоко разочарани због овог обрта који се догодио у само неколико сати, и овако одговара на питање како је могуће да представници министарства привреде и владине агенције Гоши понуде решење са којим се сада не слаже Влада Србије.
“Стварно не знам како је то могло да пропадне. Влада Србије нам је рекла да идемо да се договарамо са Агенцијом. Ето, ми се договорисмо, али сада влада не да. Вероватно су ишли на то да ми не прихватимо њихову понуду, да би рекли да нећемо. И сада када смо прихватили они су морали да изађу и кажу да неће да помогну,” каже Вујичић.
Радници Гоше у штрајку су због неисплаћених зарада, у просеку им се дугује 25 плата, а инострани власник протеклих година није плаћао доприносе ни порезе.
Милан Вујичић каже да је сада немогуће предвидети судбину фабрике.
“Држава нам је окренула леђа. Сутра ћемо да видимо шта и како. Ако остане овако, ето нас поново пред зградом Владе Србије. Па онда слободно министар Кнежевић нека каже да је то политика. И ово што они раде са нама је политика,” навео је Вујичић.
Гошу је 2007. године приватизовала словачка компанија ЖОС Трнава. Садашњи власник је Лиснарт Холдингс лимитид са Кипра. Прочитајте ОВДЕ који ће то још штрајк у Србији почети 1. септембра. Извор: Данас Онлине

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Радници Гоше су пре месец дана отпочели и штрајк глађу.

Бонус видео

Драган Младеновић (1961), радник фабрике шинских возила „Гоша“ из Смедеревске Паланке, пронађен је обешен у погону фабрике. Стравичан призор обешеног радника затекле су колеге јутрос око 8 часова. Плате запослених у „Гоши“ су већ годинама нередовне, радницима се не уплаћују доприноси и здравствено осигурање.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА