Најновије

"Хрватска не заслужује да буде чланица ЕУ!"

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта каже да Хрватска не заслужује да буде члан ЕУ због рехабилитације усташтва и непоштовања људских права Срба.

Уобичајена усташка иконографија (Фото: Јутјуб)

Он је истакао и да се не слаже са констатацијом хрватског аналитичара Жарка Пуховског да Хрватска 'спушта лопту' око обележавања Олује.
- Не слажем се са констатацијом да је дошло до спуштања лопте проусташки певач Марко Перковић Топмпсон неће певати у Книну већ у Слуњу, где су Срби 1941. доживели страшан геноцид током НДХ - рекао је Линта достујући на РТС-у. 
Истиче да ће се опет у Кинину окупити највиши хрватски званичници, као и претходних година, где ће говорити да је Олуја била оправдана акција, етнички чиста и брилијантна ослободилачка акција, а неће се помињати спрске жртве. 
Линта додаје да ће ту бити и хрватски команданти који су директно или индиректно окрвавили своје руке. 
- Замислите да ми имамо певача који пева о клању Хрвата и Бошњака или Албанаца, што ми на срећу немамо, па ЕУ би нам увела санкције и Србија би била сатанизована од читаве међународне заједнице - нагласио је Линта. 
Према његовим речима, Томпсон је само само последица општег стања у Хрватској. 
- Шта очекивати друго када председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић каже да обожава Томпсона и да пушта његове песме својој деци. Хрватски званичници иду у Блајбург и полажу цвеће усташама на спомен плочу где стоји усташка шаховница. Шта очекивати када осам месеци Влада Хрватске неће да склони плочу са словом У из балканског аушвица - Јасеновца и друго - наводи он. 
Линта подсећа и да је 1993. године Хрватски сабор донео одлуку да се преживелим усташама исплаћују пензије. 
Како каже, у претходних 22 године имамо 165 ухапшених Срба на основу хрватских потерница, што показује да се води политика застрашивања Срба, а ЕУ на то ћути, као и на отворену рехабилитацију усташке политике, док са друге стране имамо само једну правоснажну пресуду за српске жртве у Хрватској. 
"То јасно поакзује да Хрватска није залужила да буде члан ЕУ и да хрватско правосуђе није независно ни непристрасно, ни професионално, већ етнички мотивисано правосуђе у функцији цементирање етничког чишћења Срба". 
Истиче да без радикалне промене односа ЕУ и САД према Хрватској у њој неће доћи до суочавања са прошлошћу. 
"Суштина проблема је што је ЕУ дозволила да Хрватска постане њен члан, а није у оквиру поглавља о људским правима и правосуђу извукла испод тепиха и решила све те проблеме на стотине хиљада прогнаних Срба. Хрватска је сада члан ЕУ. Плашим се да ће проћи још доста да се то реши, јер нема воље да се реше имовинаска и друга права". 
Линта наводи и да постоје двоструки страндарди ЕУ и САД, јер постоји лажна теза да је Србија главни кривац за оружани сукоб у бившој Југославији. 
- Ако промене своју полтику Брисел, Берлин и Вашингтонг у односу према ратним злочинима, људским правима и жртвама дошло би до трајне стабилности и помирења на овим просотрима - рекао је он. 
На питање да ли је тачно да се Немача сада уместо Хрватској окренула Србији, Линта каже да то показује да Немачка има поштовање према руководству Србије, које води озбиљну и принципијенлу политику. 
- Али, то није довољно, потребан је јасан знак и Берлина и Брисела Хрватској да је њено понашање неприхватљиво и да мора да испоштује преузете обавезе по питању права националних мањина, на пример коришћење ћирилице у јавном животу и српски језик. Без јасне поруке Берлина, Брисела и Вашингтона, Хрватска то неће никада урадити - нагласио је Линта. Погледајте ОВДЕ паклени план ХДЗ-а за изборе у Хрватској. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како је пала Крајина:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА