Најновије

Турци желе папину главу?

Иако је папа Фрања био први званични гост у Ердогановој новој велелепној палати, напетости између турских власти и Ватикана, због тога што је папа Фрања турски геноцид над Јерменима с почетка 20. века и назвао геноцидом, тема је која још увек заокупља европску штампу.
Чудан однос Ердогана и папе (Фото: flickr)

Чудан однос Ердогана и папе (Фото: flickr)

"Папа Фрања је пре неколико дана геноцид Османлијског царства над Јерменима почињен 1915. назвао – геноцидом", пише Велт и наставља: "А онда се десило оно што је било и очекивано. Министарство спољних послова Турске позвало је амбасадора Ватикана како би изразило протест. Турски министар спољних послова је папу назвао проповедником мржње. И тиме би ствар требало да буде решена. Али, није. Турци не желе да признају да је Османлијско царство, чији је Турска правни наследник, починило геноцид, јер би у том случају морали да исплате одштету потомцима жртава: врате земљу и некретнине као и отуђене драгоцености. Турска би онда морала допустити да делује правда", пише лист Велт у тексту под насловом "Турци прете папи Фрањи смрћу".

"Папа промовише расизам"

"Одатле произилази досадна рутина да се реагује сваки пут када неко помене 'геноцид над Јерменима'. Протестна нота министра Чавушоглуа је заправо била довољна, посебно ако се узме у обзир то да Ватикан годинама геноцид над Јерменима тако и назива. Но, реакција је овај пут била знатно оштрија него претходних година, када је Анкара предбацивала Ватикану да подиже 'тензије', али не и да распирује 'мржњу'. А онда су уследиле ствари које се не могу објаснити политичком рутином. Најгласнији је био премијер Давутоглу који је казао како папа Фрања 'промовише расизам у Европи' – али како то папа тачно ради, није се могло сазнати из његовог обраћања", стоји у чланку. Волан Базир, турски министар за европска питања је био нешто екстремнији. Он се бавио папиним пореклом што, како оцењује Велт, није у "европском духу": "Он је из Аргентине", казао је Базир, "земље која је раширених руку прихватила нацистичке мучитеље". А потом је, каже даље Велт, "у духу теорије завере" казао да у Аргентини заправо јерменска дијаспора контролише и привреду и медије. И чему све ово? У Турској је у току предизборна кампања. Влада користи папу као баба-рогу како би придобила националистичке и радиклане гласаче. Председник Ердоган мора да освоји убедљиву победу како би могао да напише нови тзв. "председнички устав" којим би додатно ојачао своју моћ, пише Велт.

Читање Курана у Аја Софији

Познати турски новинар Ертугрул Озкок у гостујућем чланку у дневнику Билд пише: "Протекле недеље када су православци прослављали Ускрс, у Аја Софији, једној од највећих православних светиња, одржана је мала цермонија: поводом рођења Божијег посланика Мухамеда отворена је изложба али и уприличено читање Курана. Многи Турци су у овоме видели истроијску димензију! Након освајања Константинопоља 1453. Турци су православни храм Аја Софију претворили у џамију. Ататурк, оснивач модерне Турске, наложио је 1934. да се џамија претвори у музеј. А сада, након 80 година, први пут се у њој могло чути читање Курана. Неки историчари у овом виде први корак председника Ердогана да Аја Софију поново претвори у џамију. Теоретичари завере у овом виде Ердоганов одговор на најновије папине изјаве о смрти милиона Јермена“, пише турски новинар у листу Билд и напомиње како ће Ердоган, када се ове године 24. априла у Јеревану буде обележавала стогодишњица јерменске трагедије, бити на обележавању стогодишњице Битке код Галипоља у којој су Османлије потукле силе Антанте.

Мит о Галипољу

Швајцарски дневник Ноје цирхер цајтунг (НЗЗ) се у тексту под истоименим насловом такође бави "митом Галипоља". "Пропали француско-британски напад код Галипоља пред главним градом Османлијског царства Истанбулом догодио се пре сто година. Он означава одлучујућу прекретницу у Првом светском рату. За једне битка је представљала спасавање исламског света од 'империјалистичког Запада' а за друге фатално продужавање рата. Но, заједничка комеморација, која би се ослободила дневно политичког баласта и обухватила и обележавање геноцида над Јерменима, се као могућност још увек искључује“, пише НЗЗ и напомиње како данашњи председник Реџеп Тајип Ердоган мит о победи у Галипољу "радо представља као победу ислама над западним крсташима“.
Прочитајте још:
Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА