Најновије

ИГРА МАЧКЕ И МИША: Хрватска одлуку о повећању такси донела уз подршку ЕУ?

Одлука Хрватске о повећању износа такси на увоз робе има прилично нелогичности, сматра агроекономски аналитичар Милан Простран.

Шлепери на хрватско-српској граници (Фото: Јутјуб)

- Србија нема никаквих разлога да уводи оштре мере осим ако не мора, а изгледа да ће морати иако ће то нама најмање одговарати -истакао је он. 
Простран је рекао да је ово једна игра између мачке и миша, а како је рекао, плаши се да је Хрватска одлуку донела уз подршку ЕУ. 
- У министарствима постоје већ припремљена решења, а ја бих волео да трговински рат нестане - рекао је Простран подсећајући на губитке и штету од граничног рата лани. Како каже, чини се да овај пут хоће да се направи већа штета па да се седне за сто. 
А на питање да ли Хрватска на овај начин крши законе, он истиче да она то не чини ако јој то није замерено од стране Брисела. 
- Она предузима мере да заштити домаће произвођаче који су веома нервозни и незадовољни стањем пољопривреде у земљи -  рекао је он, додајући да је овај потез због унутрашње потребе. 
Простран сматра и да је добро што су министри одржали стастанак , што ће послати писмо Бриселу и што је хрватски министар спреман на разговор. 
Он је прокоментарисао и проблем са којим се произвођачи суочавају због суша, истичући да је највећи проблем Србија имала 2000. године када је највише страдао кукуруз и шећерна репа. 
- Пуно је година иза нас које нас упозоравају да је клима промењена, и потребно је да се граде системи који су веома скупи - рекао је он. 
Простран је закључио да се сада треба питати како помоћи пољопривредницима да уђу у нову годину, ако се не прогласи сушна година, а као неке од могућих помоћи које држава може да пружи ратарима наводи могућност одлагања кредита.
Прочитајте ОВДЕ шта Расим Љајић каже о контрамерама Србије на ову одлуку?
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Регион осуђује ове мере хрватске Владе.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА