Најновије

ДЕКЛАРАЦИЈА ЗА ОПСТАНАК СРБА: На трагу мера којима би се спречио одлазак младих

Председници Србије и Српске Александар Вучић и Милорад Додик добили су подршку опозиције у РС за доношење заједничке декларације о опстанку Срба, али од њих очекују да њоме, пре свега, дефинишу на који начин ће задржати младе на овим просторима.

Додик и Вучић (Фото: Синхуа)

Управо је то, по мишљењу опозиције у РС, кључни проблем који прети нестанку Срба, због чега од двојице председника очекују да „реално сагледају у каквој ситуацији се налази српски народ“.
- Овде је основно питање како зауставити људе да не напуштају Српску, јер Србе са ових простора не може протерати нико, него Влада РС са оваквом политиком коју води. Није 20.700 основаца мање у РС захваљујући политици Бакира Изетбеговића и Драгана Човића, већ искључиво захваљујући политици актуелне власти у РС. Сама декларација може бити широко постављена, али се с њом неће ништа постићи ако Влада РС не буде направила неку врсту акционог плана да би је спровела – каже лидер СДС, најјаче опозиционе странке у РС, Вукота Говедарица.

Специјалне везе Србије и Српске

Будући да је, каже, схватио да ће се текст декларације креирати на институционалном нивоу, односно да ће то бити задатак двојице председника, Говедарица не очекује да ће у тај посао бити укључена и опозиција.
- Нисам схватио да би неко из опозиције био позван да у томе учествује. У сваком случају, званична Бањалука и Београд требало би да имају сарадњу, без обзира на то ко био у тој званичној Бањалуци и Београду. То је документ који треба да проистекне из специјалних и паралелних веза Српске и Србије – сматра Говедарица.
Потпредседник НДП Здравко Крсмановић, међутим, оцењује да председник РС Милорад Додик не може имати ексклузивно право у креирању тог документа у име РС, већ да у свему треба учествовати и опозиција.
- Победа на изборима са разликом од 1,5 одсто не даје му за право да се понаша као апсолутиста и као човек који има монопол на дешавања која су од заједничког интереса. Опозиција у РС је власт на нивоу БиХ и мора бити укључена у израду тог акта. То није акт дневне политике, већ дугорочног процеса – истиче Крсмановић.

Стратешко деловање

Лидер ПДП Бранислав Бореновић каже да најаве, пре свега, председника Србије Александра Вучића о стратешком дефинисању положаја Срба у региону „иду у добром правцу“, због чега је спреман да у томе учествује.
- На бази његових порука, које су поруке мира и уважавања регионалне сарадње, мислим да Срби у региону могу дефинисати одређено стратешко деловање и са те стране смо спремни да са Вучићем дефинишемо стратешко деловање – рекао је Бореновић, избегавајући одговор на питање да ли је на то спреман и са Милорадом Додиком.
Председник РС Милорад Додик најавио је да ће Београд и Бањалука ускоро формирати тимове стручњака који ће сачинити текст заједничке декларације Србије и Српске о деловању за опстанак Срба.
У декларацији ће, према његовим речима, бити наведени сви важни елементи и активности које би требало спровести како би се одржала српска нација, повећао њен државни капацитет и заштитиле све српске заједнице, без обзира на то где се налазиле.

Очување српског језика и културе

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић изјавио је за РТС да је циљ најављене декларације Србије и РС очување српског језика и културе. Селаковић је рекао да српски народ има право да тражи место опстанка у глобалном свету, додајући да ће бити предложене мере које ће помоћи да се сачувају језик, писмо и идентитет.
Он сматра да опасност, којој су изложени српски језик и култура, није само у генерацијама Срба који су у расејању, већ је то видљиво и у окружењу, на територијама на којима Срби живе вековима, а на којима су угрожени језик и опстанак. Прочитајте ОВДЕ са које су још три државе заратили Хрвати, а тужбе само пљуште? Извор: Блиц

Бонус видео

Погледајте интервју са Вукотом Говедарицом.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА