Најновије

СИНОД СПЦ ПОДЕЉЕН: Поглавар католичке цркве папа Фрања коначно признао да жели да посети Србију

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања први пут је, преко својих сарадника, отворено поручио да би ускоро желео да посети Србију!

Патријарх Кирил и Папа Фрања (Фото: Ria)

Ову поруку нашем државном врху пренео је папски нунције надбискуп Лучано Суријани на састанку са председником Србије Александром Вучићем. Како је саопштено после састанака, који је одржан током викенда, Суријани је Вучићу пренео папин позив да посети Ватикан, али и папину "искрену жељу да се створе услови да посети Србију"!
Ова вест је узбуркала је Синод СПЦ, који је и даље оштро подељен око евентуалног доласка челника Католичке цркве.

Осетљива тема

Према речима извора блиских СПЦ, владике никако не могу да се договоре око овог питања.
- Она "тврда" струја неће да пређе преко онога што су католички свештеници чинили у Јасеновцу, Јадовну, Старој Градишки... Њихов захтев је јасан: ако папа хоће у Србију, мора да оде на та места и затражи опроштај. С друге стране, "мека" струја наводи да би папа могао да посети Србију, али само као државник, а не верски поглавар. О томе је причао и сам патријарх. Тако се СПЦ не би изјашњавала о посети, баш због дубоке поделе међу владикама - преноси извор, који је због "осетљивости теме" инсистирао на анонимности.
Патријарх Иринеј јуче није био доступан за коментар ових навода. На другој страни, протојереј ставрофор СПЦ Димитрије Калезић сматра да су председник Вучић и папски нунције разговарали о државној, а не верској посети папе.
- Колико сам схватио, председник Србије и надбискуп Суријани разговарали су само о папиној државничкој посети нашој држави. У том случају, Српска православна црква нема ингеренције и не одлучује о папиној посети. Међутим, уколико је реч о папиној пасторалној, односно верској посети, онда је то све ствар договора. О томе своје мишљење даје и Синод СПЦ - подвлачи Калезић, не желећи да коментарише "однос снага" међу владикама.

Важан карактер посете

Верски аналитичар Драшко Ђеновић наглашава да званичан став Српске цркве зависи само од тога каквог би карактера била папина посета.
- Наравно да ако папа долази у Београд као државник, то не би имало везе са СПЦ. Међутим, у случају да жели да посети и католичке вернике у Србији, онда би морао да се узме у обзир и став СПЦ. Није тајна да су владике подељене. Једни сматрају да је посета добродошла, док други тврде да папа нема шта да тражи у Србији док се не извини за страдања Срба током Другог светског рата, пре свега у Јасеновцу, Градишки и Јадовну - закључује Ђеновић.
Прочитајте ОВДЕ за кога папа сматра да има искривљену слику света?
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли су папине поруке из Тбилисија усмерене искључиво ка Русији или се могу читати и у контексту канонизације Алојзија Степинца и зашто је Ватикану стало да контроверзни хрватски кардинал буде проглашен свецем.

Бонус видео

Шта је патријарх Иринеј још пре неколико година изјављивао о посети папе Србији?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА