Најновије

БАНКРОТ СРБИЈА: Шокираће вас коју баснословну суму новца радници потражују од државе!

Најмање 80.000 радника пропалих друштвених предузећа у Србији потражује своје зараде од државе!

Гоша (Фото: Јутјуб)

Тај износ достигао је око 350 милиона евра, истичу у Савезу самосталних синдиката.
Према подацима којима они располажу, у Србији је пријављено 82.486 радника којима су предузећа остала дужна милионске износе. Ради се о десетинама фирми које су након неуспешних приватизација и реструктурирања отишле у стечај. Међу њима су и бивши запослени из ЕИ Ниш, “Грађевинара”, “Прогреса”, ИМТ-а, “Нитекса” и других предузећа из Ниша, Београда, Аранђеловца, Зрењанина, Краљева, Крушевца, Јагодине, Сврљига, Ужица, Апатина, Пирота...
Међу њима је и око 3.000 радника бивших друштвених предузећа у Пироту, који на основу извршних судских пресуда очекују од Министарства финансија и Владе Србије да им исплате зараде које су им остали дужни.
Председник Већа Савеза Самосталних синдиката Пирота Родољуб Ћирић каже да је Влада 2012. године донела Уредбу о евидентирању неисплаћених потраживања радника друштвених предузећа по извршним судским решењима а на основу пресуде Суда из Стразбура.
- Очекујемо да држава своје уредбе које је донела испоштује. Имамо пресуде које су у корист радника, а држава се обавезује да те зараде исплати. Писали смо недавно и председници Владе Ани Брнабић, али нисмо наишли на разумевање. Не знамо да ли ће и како Влада испоштовати ову уредбу. Желимо да чујемо шта радници мисле. За мирно сам решавање проблема да се не бисмо жалили Уставном суду или Суду у Стразбуру. Све то кошта, а за раднике који годинама не примају ни динара то би био додатни трошак. Ми смо за преговоре са Владом како би се до краја године дефинисали начин и рокови исплате заосталих зарада - објашњава Ћирић.
Један од запослених, и то у пиротском предузећу “Лола Сарлах”, Десимир Павловић каже да је у тој фирми провео четири деценије.
- После 40 година рада послодавац ми је остао дужан око 22 милиона динара. Отишао сам у пензију која је мала и од које не може да се живи. Пре пет година стечајни управник ми је исплатио 13.000 динара, и то је све - прича Павловић.
У бившем грађевинском предузећу “Прогрес” више од 30 година радио је Јордан Андоновић, који је без посла 13 година.
- Иако имам извршно судско решење, остали су ми дужни 17 плата. Шутнули су нас на улицу голе, босе и гладне.. Кад се све израчуна са каматама, мени су дужни око три милиона динара. Надам се да ће нам синдикат помоћи у овој нашој дугогодишњој борби да остваримо своја права. Иначе, тужићемо државу Србију Суду за људска права у Стразбуру - наводи Андоновић.
Милионска дуговања очекује и Ђорђе Павловић, који је у предузећу “Радник” из Пирота провео 31 годину.
- На име заосталих зарада дугују ми више од милион динара. Надам се да ћемо уз помоћ Самосталног синдиката успети да добијемо те паре - каже Павловић.

Притисак синдикалаца на Владу Србије

Председник Већа Савеза Самосталних синдиката Пирота Родољуб Ћирић наглашава да је тешко срачунати колико је радника у Пироту на овај начин остало без зарада.
- Према неким подацима о фирмама које су биле друштвена предузећа, негде око 3.000 радника из Пирота потражује неисплаћене зараде. Реч о предузећима: „Нишавска долина“, „Драгош“, „Полет“, „Картаљевић“, „Ангропромет“, „Термомонт“, „Победа“, „Пиротекс“, „Галантекс“, „Крзнара“, „Прогрес“... Пре годину дана смо формирали радну групу која ће са представницима осталих градова извршити притисак на Владу да коначно крене да исплаћује оно што дугује - наводи Ћирић.
Прочитајте ОВДЕ шта Душан Вујовић изабран министра финансија године за централну и источну Европу, каже за плате и пензије?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Србија: Штрајкови радника у Гоши, Горењу из Ваљева и Фиату.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА