Најновије

СВИ УЗ РУСЕ: Немци бесни, јер ево који је прави разлог што САД уводи санкције Русији

Немачке фирме у Русији страхују од нових америчких санкција против те земље. И зато одгађају нове инвестиције.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

То је показала једна нова студија. Из Москве за "Дојче Веле" извештава Миодраг Шорић.
"Проблеме које је створила политика, на пример у вези са Украјином, нека политика и решава а не да тиме оптерећује економију", каже директор немачке трговинске коморе у Москви (АХК), Матијас Шеп. Увођење санкција и противсанкција између Русије и Запада већ је изазвало милијардске штете. Нове санкције САД против Русије нанеле би додатну штету немачкој привреди, сматра он. 
Заједно са Рајнером Зелеом, председником немачке трговинске коморе у Русији, он је у Москви представио истраживање у којем су учествовала 193 немачка предузећа активна у Русији. Резултат је да немачка привреда и даље жели да се снажно ангажује у Русији, али се боји америчке претње новим санкцијама. "Већ сама претња санкцијама је лоша за пословање", каже Зеле. Нека предузећа се због тога већ уздржавају од инвестиција, напомиње он. 
Није зато чудо да се немачке фирме противе америчким санкцијама. На питање "како оцењују америчке санкције против Русије", 97 посто предузећа је одговорило "потпуно негативно" или "пре негативно". Свако друго предузеће је одговорило да би га погодиле додатне америчке санкције, две трећине њих сматрају да би им промет осетно пао.

Остати свакако у дијалогу!

Дакле, шта чинити ако амерички председник Доналд Трамп буде следио позив Конгреса и пооштри санкције против Москве? Две ствари, кажу немачка предузећа у Москви: с једне стране остати у дијалогу са Американцима, како би се можда ипак спречило увођење санкција. Ако то не би функционисало, немачка предузећа се надају да ће немачка влада посегнути за "противмерама". 
Око три четвртине испитаних предузећа се изјаснило у том смислу. Слично је мишљење заступао и савезни министар спољних послова Зигмар Габријел у једном новинском интервјуу.Немачка и ЕУ морају штитити европска подузећа да им санкције не наштете, сматрају предузетници. "Време је да се говори о поступном укидању санкција. Од тога бисмо сви ми профитирали", каже Сееле. 
Зеле је апеловао на Кремљ да све учини како не би дошло до трговинског рата између Русије и САД. "То би штетило свим странама."

Од санкција би профитирале америчке фирме

Немачки привредници сматрају да америчка претња пооштрењем санкција није фер. Погођена би била пре свега немачка предузећа, а не америчка, кажу они. Тако су америчке банке протеклих година повећале свој удео на руском тржишту - на штету немачких банака, кажу у немачкој трговинској комори у Москви. Истовремено су садашње санкције довеле до тога да су азијске земље, нарочито Јапан и Јужна Кореја, ојачале своју позицију на руском тржишту, каже Шеп. 
Нове америчке санкције погодиле би посебно немачке енергетске фирме као на пример пројекат "Северни ток 2", који би руски гас допремао право у Немачку односно Европску унију, заобилазећи Украјину и Пољску. "Северни ток би санкцијама био заустављен на пола пута како би Европљани куповали скупи амерички гас", каже Зеле. Тако би били амерички господарски интереси ишли на штету немачких и европских предузећа, каже Шеп. Одговорност за сигурност снабдевања Европе енергијом мора бити искључиво у рукама Европске комисије, захтева Зеле. 
Разлог санкција против Русије је подршка Москве сепаратистима на истоку Украјине и руска анексија Крима која је противна међународном праву. Многи представници немачке привреде у Русији у међувремену сматрају да Вашингтон користи спор са Москвом, како би дугорочно променио снабдевање Европе енергентима, одосно да се са руског пређе на гас из САД.
Прочитајте ОВДЕ зашто Пентагон купује велике количине оружја из земаља источног блока?
Извор: Дојче Веле/Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Немачка стала на руску страну а поводом нових санкција.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА