Најновије

ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ БИВШЕГ КОМАНДАНТА УН: Увек постоји шанса за избијање рата у БиХ!

Некадашњи командант мировних снага УН у БиХ, британски генерал Мајкл Роуз, упозорио је британске лордове на реалан ризик да БиХ, како је рекао, постане пропала држава.

Генерал Мајкл Роуз (Фото: Јутјуб)

На специјалном саветовању које су чланови горњег дома британског парламента уприличили поводом актуелне ситуације у БиХ, бивши командант мисије УНПРОФОР, између осталог, рекао је да су пораст радикализације међу муслиманима и неспремност Срба да прихвате јединствену “босанску нацију” главни разлози тешке кризе у БиХ.
- Многи проблеми које данас имамо настали су начином на који је рат у БиХ завршен. Извештаји које данас имамо говоре о порасту ксенофобије, настављајуће корупције, што коначно представља доказ да не постоје стандарди управљања које тражи ЕУ. Чак постоји ризик да ће БиХ постати пропала земља – упозорио је Роуз.
Одговарајући на питања чланова горњег дома британског парламента о томе да ли БиХ прети избијање новог рата, некадашњи командант УНПРОФОР у БиХ рекао је да “увек постоји шанса за тако нешто”.
- На Балкану није важно оно што видите на површини, већ оно што се дешава испод површине. Мислим да је претња да БиХ постане пропала држава заправо врло велика – закључио је Роуз.

Сличност са СФРЈ

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић каже да процене и упозорења пензионисаног британског генерала треба прихватити крајње озбиљно.
- Свако реалан види да се данашња БиХ распада по скоро истим шавовима као бивша СФРЈ. Ту имате један већински народ, Бошњаке, које друга два народа сматрају хегемонима и на сваки начин покушавају да спрече мајоризацију и стварање државног уређења које би водило централизованој држави. Исту ситуацију имали смо у СФРЈ, где су Срби у очима других важили за хегемоне. То је, на крају, довело до распада Југославије – каже Цвијановић.
Он додаје да је једини спас за опстанак БиХ стриктно поштивање изворних принципа Дејтонског споразума.
- Упорни покушаји са Запада да се у БиХ створи некаква босанска наднација су смешни. То једино води сигурном распаду земље – тврди Миливојевић.

Балкански фитиљ

Британски лорд и бивши шеф ОХР у БиХ Педи Ешдаун такође је у горњем дому британског парламента изнео своје виђење ситуације у БиХ.
Он је оценио да бројни западни званичници често праве грешку због тога што Косово, како је рекао, сматрају “фитиљем који води до балканске бомбе”.
– Кључ мира на Балкану је БиХ. Ако БиХ крене лошим путем, цели Балкан иде тим лошим путем. Игнорисање тога је опасно – упозорио је Ешдаун.
Прочитајте ОВДЕ чиме провоцира министар безбедности Босне и Херцеговине Драган Мектић?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Генерал Роуз је још током 90-тих причао о протеривању Срба из Гораждевца.

Бонус видео

Шта је Роуз рекао о Ратку Младићу?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА