Најновије

ОБЈАВЉЕН ДОКАЗ! Путин био у праву! Погледајте кога све Украјина шаље на Русију! (ВИДЕО)

Денис Капустин је вођа руских паравојних формација које сарађују са Украјином. Проблем је у томе што је он далеко од јунака, пише "Политико".

- Ми смо лоши момци, али се боримо против стварно злих момака - каже Денис Капустин.
За сада, Украјина је спремна да пређе преко његових мана. Као руски милитант који је ове и прошле године предводио паравојне нападе на Русију са украјинске територије, Кијев сматра да Капустин има улогу њиховог савезника против руског председника Владимира Путина.

Али постоје опасности ако га држите превише близу. Немачке власти кажу да је Капустин — познат и као Денис Никитин — „један од најутицајнијих неонацистичких активиста“ на европском континенту и да је то "божји дар руским пропагандистима који настоје да оправдају свој напад на Украјину као покушај „денацификовања” Кијева, пише угледни "Политико".

- Помислите на “добре, лоше и ружне”. Раније сте само имали добре и лоше момке обучене у црно у каубојским филмовима, а онда долази Клинт Иствуд и обучен је у црно и бори се за добро - каже за "Политико" Капустин, који предводи Руски добровољачки корпус (РВЦ), највећу од три антипутиновске руске милиције које се боре на страни Украјине.

Капустин иначе води линију крајње десничарских мајица и качкета обележеним националистичким и ксенофобичним сликама, као и нацистичким симболом 88 — што је не баш суптилна шифра за „Хајл Хитлер.”

- Идем по танкој линији - каже Капустин, оспоравајући неонацистичку етикету и напомињући, готово задиркујући, да не ставља кукасте крстове ни на једну од мајица његовог бренда, као да то ишта доказује.

Капустинов РВЦ и две друге анти-путинске паравојне групе са седиштем у Украјини — Легија слободе Русији и најновија формација, Сибирски батаљон — поново су у вестима након што су 12. марта покренуле своје највеће прекограничне нападе у рату око Курска и Белгорода.

Оне су остале на руском тлу и боре се тамо више од две недеље. Пре тога, њихов највећи налет био је у мају 2023. године, када су јуришали на села и градове у Белгородској области.

Алексеј Барановски из Легије слободе Русије изјавио је на конференцији за новинаре прошле недеље да су најновији напади „пореметили планове руске војске и нанели јој значајну штету“.

Сумњив статус милиција

Статус ових група милиција у односу на украјинске оружане снаге је мутан. Барановски тврди да је његова група „редовна јединица Оружаних снага Украјине.

- Када смо на територији Украјине — ми смо војници украјинске војске, једнаки у свим правима и дужностима као и сви остали војници Украјине. Када одемо на територију Русије — ми више нисмо украјински војници, ми смо грађани Русије који су се наоружали – рекао је он.

Неки у регуларној војсци Украјине мрко гледају на везу између милиција (посебно РВЦ) и украјинске војне обавештајне службе (ХУР), тврдећи да то нуди Русима прилику за пропаганду.

- А чему све то? - упитао је званичник који седи у украјинском Савету за националну безбедност и одбрану, али који је тражио да не буде именован у овом чланку како би могао слободно да говори.

- Ове милиције су споредна представа. Они не могу утицати на динамику рата. Можда они мало ремете иза линија и срамотни су за Кремљ, али то не надмашује свеукупне пропагандне недостатке њиховог коришћења - додао је званичник.

Како пише "Политико", ради се о пројекту Кирила Буданова, шефа обавештајног одељења министарства одбране Украјине (ХУР).

- Помажу нам од првог дана… Борили су се на многим врелим тачкама Украјине. Покушаћемо да им помогнемо колико год можемо - рекао је он.

Колико ХУР види, непријатељ њиховог непријатеља је њихов пријатељ. Према речима Андрија Јусова, портпарола ХУР-а: "Украјина би очигледно такође требало да помогне оним Русима који се боре против Путиновог режима да ослободе Русију".

Он је рекао да милиције не делују у Русији по директном наређењу Кијева и да њихове акције само показују да „Кремљ још једном не контролише ситуацију у Русији“.

Капустин каже да милиције имају слободу деловања када пређу границу, али су рације блиско координисане са ХУР-ом, који пружа логистичку помоћ, проверава њихове оперативне планове и наоружање и плаћа их. Све три милиције су формално део украјинских оружаних снага, уписане у Међународну легију, каже Капустин.

- Ми смо званични део украјинске војске, али имамо озбиљне политичке амбиције и политичку агенду — да се решимо Путина - каже он.

Од фудбалских терена до ратишта

40-годишњи Капустин рођен је у Москви. Са родитељима се преселио са 17 година у Келн, у Немачкој, где је брзо стекао застрашујућу репутацију скинхеда са белим супремацистима у уличној тучи који је био увек спреман да се обрачуна са свима, посебно са активистима антифашистима.

Дуго је био истакнут у европском фудбалском хулиганизму и на сцени борилачких клубова крајње деснице - учествујући у нередима на фудбалском турниру УЕФА Еуро 2016 у Марсеју. Након што се преселио у Кијев, Немачка му је отказала боравак 2019. и наметнула му забрану уласка у Шенген зону због „понашања против либералног демократског устава“.

Он је повезан са америчким неонацистичким групама, а 2021. био је ко-водитељ подкаста са Робертом Рундом, оснивачем покрета “Рисе Абове”, који је учествовао на скупу белих супремациста у Шарлотсвилу.

Без обзира на то, Капустин се љути на то што га називају неонацистом, иако му није јасно шта јесте. Ужива у спарингу са западним новинарима, видећи како се многи од њих осећају непријатно када га интервјуишу, растрзани између неодобравања његове крајње десничарске идеологије и хулиганске историје и њихове симпатије према Украјини, не желећи да земљу ставе под лоше светло за западну либералну публику.

"Лоши момци постају хероји"

- Хоћете ли покушати да останете непристрасни? То је веома смешна позиција за вас и ваше колеге јер се сви годинама трудите да нас прикажете у лошем светлу. Неонацисти, расисти, бели супремацисти, страшни момци, бла, бла, бла. А онда долази најмрачнији час у модерној историји Украјине. И одједном се вечити лоши момци испостављају као храбри, одлучни, тврдоглави и хероји. А они онда не знају како да пишу о њима – каже Капустин.

Капустин потпуно ужива у својој озлоглашености.

- Током свог живота, увек сам желео да будем лош момак у холивудском стилу. Дарт Вејдер је моја коначна инспирација. Када сам имао седам година, гледао сам Ратове звезда и помислио сам, “вау, овај момак је тако кул” - каже он.

Дакле, ако он није неонациста, шта је он?

- Сматрам себе великим делом десничарског покрета. Али када кажемо десничарски покрет, шта то значи? Да ли би то значило да агитујем за пребијање имиграната или сличне ствари? Не, ја сам одрасла особа. А да сам се као младић борио са имигрантима на улици, то време је давно прошло. Мислили смо да је имигрант непријатељ. То није проблем. Проблем је Путинова влада - каже он.

Изнад свега, каже он, он је руски националиста, па се бори за Украјину јер руски националисти треба да буду против Путина.

- Бити патриота, бити националиста, очигледно значи желети најбоље свом народу, својој деци, својој земљи. Али знам тачно да је Путин најгоре што може да се деси Русији. Па зато момци, моји бивши другови, који се боре за њега, а себе сматрају националистима, они су ми највећи непријатељи. Сматрају ме издајником. Сматрам их издајницима - објашњава он.

Од пет чланова до пука

Капустин је основао РВЦ са само пет чланова. Као и команданти друге две руске милиције са седиштем у Украјини, Легије Слобода Русије и Сибирског батаљона, он неће рећи колико бораца сада има, иако је Русија прошлог месеца саопштила да је више од 2.000 бораца било укључено у нападе на Курск и Белгород.

- Ми смо званични део украјинске војске, али имамо озбиљне политичке амбиције и политичку агенду — марширати у Москву и демонтирати Путинов режим. То је очигледно у интересу Украјине - каже Капустин.

Он не објашњава какав би систем власти желео да види у Русији.
- Сада смо дефинитивно значајна снага, поседујемо сопствено оружје и возила, поседујемо сопствене минобацаче, тешке митраљезе и артиљерију. РВЦ више није банда. То је пук. Имамо базе. Имамо свој систем запошљавања - каже Капустин.

Првобитно језгро РВЦ-а чинили су Руси који су већ живели у Украјини пре него што је Путин започео Специјалну војну операцију у фебруару 2022.

- Они уопште нису пребегли из руске војске - каже он.

Он каже да три милиције имају различите политичке ставове.

- Један од ваших колега је недавно покушао да ме сатера у ћошак и питао је да ли бисмо узели црнца, или хомосексуалца или трансродног који жели да се придружи корпусу. А ја сам рекао: "Не, јер се он не би осећао пријатно у нашој близини, а ни ми се не бисмо осећали пријатно у његовој близини" – рекао је Капустин.

ПРЕКИПЕЛО! Европа устаје против САД! Ако ово ураде Русији, Путинова одмазда ће бити незамислива!

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА