Најновије

САСТАНАК С ТЕМОМ "БАЛКАН": Нисмо смели да дозволимо Србима да показују мишиће!

Западни Балкан, а посебно Босна и Херцеговина, били су тема недавног саветовања које су организовали енглески лордови.

Дејтонски споразум (Фото: Јутјуб)

Занимљиво је да је, након хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић, чешког председника Милоша Земана, аустријског шефа дипломатије Себастиана Курца, на опасност од пораста верске радикализације код муслимана у БиХ упозорио и гост лордова у Већу за међународне односе горњег дома Уједињеног Краљевства генерал сер Мајкл Роуз.
Генерал Роуз некада је био заповедник снага УНПРОФОР-а БиХ и сигурно добро познаје ситуацију у овој земљи.

Опште незадовољство

- Тај радикализам који је последица утицаја доласка муџахедина и верске индоктринације, уз очекивања Срба да дође до поделе државе те незадовољства Хрвата својим статусом, прети распадом земље, истиче Роуз који је, уз бившег високог представника Педија Ешдауна, био гост тог састанка.
- Растући елементи радикализације, посебно међу муслиманимаглавни је разлог што је земља подељенија више него икада. Чак постоји ризик да ће постати пропала земља - сматра генерал Роуз, а затим прича о Србима:
- Србима је Дејтонски споразум дао ту могућност да показују мишиће и они то раде последњих 20 година. То им се није смело допустити. Друга претња су џихадисти.
Расправа британских лордова о БиХ изазвала је велику пажњу у овој земљи. Политичари су сложни у оцени да никоме нормалном у овој земљи није стало до погоршавања ситуације и изазивања нових сукоба, а да претње радикализмом и тероризмом нису ни веће ни мање него што је то случај у Белгији, Француској или пак самој Великој Британији. Ипак, Веће сматра да је БиХ најризичнија.
Веће лордова има око 800 чланова, а људи у Дому су именовани по разним основама. Расправа о политичким и друштвеним питањима има морални ауторитет. Такође, Дом лордова има и своје законске предлоге. На питање лордова може ли ситуација поново да експлодира на Балкану, генерал Мајкл Роуз мисли како увек постоје изгледи за тако нешто.

Историја Балкана

Винстон Черчил је казао како Балкан има толико историје да је немогуће раздвојити је од садашњости, с обзиром на то да је оно што се догађа данас темељено на оном што се догађало у прошлости.
- На Балкану није важно оно што видите на површини, већ оно што се догађа испод површине… - казао је генерал Роуз, дотакавши се и хрватског питања у БиХ:
- Имамо довољно јаких лидера које можемо искористити да спречимо распад БиХ, што је, како сте и сами рекли, незамисливо. Онда бисмо завршили с хрватским делом који би се придружио Хрватској. Европи би остао немогућ задатак, а то је да одржи малену муслиманску државу у средини.
Бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун је пак изразио бојазан од и бомбашких инцидената у БиХ.
- Шта ако неко баци бомбу на џамију у Добоју? - упитао је једном приликом.
Прочитајте ОВДЕ шта је Капетан Драган рекао пред судом у Сплиту?
Извор: Вечерњи лист БиХ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Документарац о Дејтону.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА