Најновије

ПОЧЕЛО УНИВЕРЗИТЕТСКО ПРВЕНСТВО ЕВРОПЕ У ШАХУ: Ево како је изгледао први такмичарски дан

Овогодишње универзитетско првенство Европе се одржава у шпанском туристичком граду Фуенхироли, у периоду 20-24. септембар 2017. године. Србију представља Универзитет у Београду са две екипе, по једној у мушкој и женској конкуренцији. Интермајстори Марко Ненезић и Владимир Луковић, као и женски интернационални мајстори Јована Ерић и Адела Великић су изабрани да на овом међународном такмичењу бране боје српског универзитетског шаха.

Универзитетстко првенство Европе (Фото: Правда)

На самом почетку репортажа из Фуенхироле, желим да се захвалим Ректорату Универзитета у Београду, Спортском удружењу Универзитета у Београду, градском Секретаријату за спорт и омладину и Универзитетском спортском савезу Београда који су најзаслужнији што универзитетска шаховска екипа одржава континуитет учешћа на најзначајнијим међународним такмичењима. Искрено се надамо да ће одржати и континуитет освајања медаља, бронзане из Јеревана 2015. и чак шест медаља из Загреба 2016. године.
Наша малобројна делегација је са италијанским авиопревозником јуче поподне допутовала из Београда преко Рима до Малаге, града који се налази у непосредној близини места одржавања Првенства. Домаћини су термин одржавања Техничке конференције прилагодили нашем доласку што је један податак који довољно говори о угледу који наш универзитетски шах има у међународним оквирима.

Исте вечери је одржано и свечано отварање по свим правилима ЕУСА (Европске универзитетске спортске организације). Наравно, домаћинима се оставља простор да кроз културно уметнички програм у што бољем светлу представе своју историју и културу што су Шпанци максимално искористили. Фотографије које шаљем у прилогу најбоље ће дочарати амбијент свечаног отварања.
Мало техничких података о самом такмичењу. Играју се два екипна турнира у убрзаном шаху у мушкој и женској конкуренцији. Екипа броји два члана. Мушкарци ће играти 9 кола по швајцарском систему (укупно пријављено 23 екипе), а жене ће играти свега 5 кола јер је одзив био лошији него што су организатори очекивали. Учествује 6 женских екипа. Убрзани турнири се играју прва три дана такмичења, а последњи дан је резервисан за појединачне турнире у брзопотезном шаху. Занимљиво је да се паралелно шаховском турнир одржава и турнир у бриџу.

Темпо игре за убрзани шах је 25 минута плус 10 секунди бонификације за сваки одиграни потез, а за брзопотезни је 3 минута плус 2 секунде. Можда су домаћини могли да се потруде да обезбеде још коју електронску таблу јер не верујем да и они имају проблеме са тим таблама као што их имамо ми. Иначе, уколико прогледамо кроз прсте за неке недостатке и проблеме који се јављају у сали, можемо рећи да задовољава овај ниво такмичења. За смештај, храну, љубазност и све што место-домаћин пружа немамо никаквих примедби. Немамо примедби ни на тачмичарске резултате првог дана. Мушка екипа је сама на врху табеле са максимални учинком од три победе – 6 меч бодова и 5,5 поена, док су шахисткиње на другом месту са једном победом и једним нерешеним резултатом – 3 меч бода и 3 поена. Наши заиста играју и делују сигурно. Свесни су да се налазе у најужем кругу фаворита за освајање медаља. Турнири кратко трају и нема се времена за исправљање грешака и пропуста и зато је концентрација од самог почетка на високом нивоу.  Појединачно, Марко Ненезић је на првој табли освојио максимална три поена док се Владимир Луковић морао задовољити са 2,5. Након уводног ремија, добио је преостале две партије. Адела Великић је освојила 1 поена, а Јована Ерић има максималан учинак од 2 поена. Наше шахисткиње су први меч одиграле нерешено са увек незгодним Пољакињама (Економски Универзитет из Познања) за које на првој табли наступа некадашња универзитетска првакиња света, велемајстор Клаудија Кулон. Она је традиционално тежак противник за наше студенткиње, што се показало и овога пута јер је славила победу против Аделе Великић. Јована Ерић је успела да победи у првом колу и тако се избори за 1 меч бод у дуелу са директним конкурентом за једну од медаља. Други меч су наше играчице рутински победиле 2:0 против Универзитета Минхо из Португала.

Сутра партије почињу у 15:30 и обе наше екипе играју против првих фаворита Првенства, Универзитета Урал из Русије. Мушка екипа је изузетно јака са просечним рејтингом око 2700. Велемајстори Павел Понкратов и Игор Лусиј су сутрашњи противници Марка Ненезића и Владимира Луковића. Адела и Јована ће сутра играти против Дарие Војт и Ане Стјажкине. И у овом мечу су Рускиње фаворити јер им је просечан рејтинг далеко већи од рејтинга наших шахисткиња. Срећом, рејтинг није увек пресудан. Сво четворо наших такмичара је изузетно мотивисано и спремно очекује партије против руских шахисткиња и шахиста. Пожелимо им срећу и добру игру. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако светски првак игра против самог себе на мобилној апликацији:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА