Најновије

ИСПРОБАНО У ЦРНОЈ ГОРИ И НА КОСОВУ: Амерички лист објашњава процес отцепљења Каталоније и Кудистана

У ауторском тексту за Вашингтон пост под називом "Курдистан и Каталонија гласају о независности. Добродошли у доба сецесије", кроз анализу два предстојећа референдума професор Универзитета у Сиднеју Рајан Грифитс навео је и примере Црне Горе и Косова, објашњавјући да се ту радило о два различита сецесионистичка приступа.

Талас сецесије шири се светом (Илустрација: Правда)

Власти ирачког дела Курдистана саопштиле су почетком јуна да ће 25. септембра бити организован референдум о независности те области, док је референдум о независности шпанске покрајине Каталоније најављен за 1. октобар. У чланку са насловом "Добро дошли у доба сецесије" наводи да се владе Ирака и Шпаније, али и међународна заједница, противе одржавању референдума о независности та два региона, што повећава опасност од сукоба. Он наводи да сецесионистички покрет може да предузме два приступа постизању независности.
"Први је циљати централну владу, главну препреку било којем покрету чији је циљ постизање независности. Уколико централна влада дозволи независност, као што је Србија учинила са Црном Гором 2006, онда је пут ка сувереној државности готово извесно гарантован", пише Грифитс. Према његовом мишљењу "у другом случају се у суштини ради о 'завршном трку' (потезу у америчком фудбалу у којем играч са лоптом покушава да заобиђе одбрамбену линију противника)". "Ту покрет обилази централну владу како би укључио у игру међународну заједницу. Међународна заједница може, као код Јужног Судана, да притисне централну владу да дозволи независност или, као код Косова, може да у потпуности заобиђе централну владу како би признала сецесионистички регион. Већина сецесионистичких покрета користи оба приступа", наводи Грифитс. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА