Најновије

СТИГЛИ ДО ИДЛИБА: Жесток контраудар Сиријске армије у Хами! Џихадисти губе град за градом! (ВИДЕО/МАПА)

Сиријска арапска армија (САА) покренула је велику контраофанзиву на северу покрајине Хама и сада већ надире кроз подручје које се већ годинама налази под контролом сиријске Ал Каиде и њима сличних милитантних организација.

На северу Хаме (Фото: ЈуТјуб)

Користећи предност стечену високим губицима које су џихадисти претрпели у неуспелој офанзиви покренутој почетком ове недеље, сиријске снаге и њихови савезници наставили су да продиру према северу. Према оптужбама које стижу из руског генералштаба, џихадистичку офанзиву иницирали су амерички обавештајци. Више о томе прочитајте ОВДЕ.  Контраудар започео је јуришом дела Тигрових снага који се налази на овом фронту. Одбрамбене линије џихадиста сиријске Ал Каиде (Хајат Тахрир ал Шам - ХТШ) нису дуго издржале, па је главнина војске убрзо појурила према упориштима на самој граници са покрајином Идлиб.
До сада је потврђено да су Тигрове снаге, уз снажну подршку артиљерије и авијације, ослободиле градове Ум Харитин и Кабибат, након чега је уследио и напад на град Атшан, на самој граници Хаме са Идлибом. Према незваничним информацијама и Атшан је ослобођен до сумрака по локалном времену, па је тако Сиријска армија, по рви пут од почетка сукоба у тој земљи, изашла на границу побуњене покрајине. Сиријска ратна авијација већ је започела дејства и на југу Идлиба, одакле потиче снимак уништавања једног џихадистичког тенка: Џихадисти у овим борбама пружају жесток отпор, а већ је покренут и контранапад на брдо Асвад, које су Тигрови ослободили рано јутрос. Према наводима "побуњеничких" медија, већ је пало неколико положаја САА на брду.

Операција је, званично, покренута као одмазда због горе поменутог напада, чиме је прекршен договор о Зонама деескалације. Иако циљеви казнене операције нису званично изнети, претпоставља се да је САА, овај пут, спремна за потпуно чишћење севера Хаме од џихадистичког присуства. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА