Најновије

АМЕРИ СЕ УДАЉАВАЈУ ОД ЕВРОПЕ: Више не могу да јој командују!

САД се под Доналдом Трампом све више удаљавају од ЕУ и Немачке. Разлике се сада и јавно истичу. Посебно се то дешава након ратоборних Трампових речи према Северној Кореји и намере да одбаци договор са Ираном.

Непослушна Европа (Фото: Јутјуб)

Међународне дебате су ових дана протекле у знаку два кризна жаришта: конфликта са Северном Корејом и будућности нуклеарног споразума са Ираном. При томе су председник САД и немачка канцеларка заузели готово супротне позиције. Концепти им се битно разликују: један је обележен сталним претњама, а други – вером у дијалог, пише "Дојче веле".
У свом првом наступу пре Уједињеним нацијама на Ист риверу, председник САД Трамп је чак пооштрио тон и рекао да су САД спремне да „потпуно униште“ царство Кима Џонг Уна. Он је диктатора у Пјонгјангу окарактерисао као „ракеташа“ који је у „самоубилачкој мисији“.
Ангела Меркел се изненађујуће јасно дистанцирала од Трампових речи. - Ја сам против такве претње и морам рећи да за мене и немачку владу важи: ми сваку врсту војног решења сматрамо апсолутно непримереним и полажемо на дипломатске напоре - рекла је Меркелова. Све друго осим санкција је погрешно, сматра она. Занимљиво је да је Меркелова – још и пре него што је за то била изричито упитана – са проблема око Северне Кореје прешла на Иран. Јер, Трамп је у свом говору помињао и Иран и нуклеарни споразум са том земљом из 2015. Могуће је да ће за око месец дана влада САД да саопшти Конгресу да се Иран не придржава тог споразума. Трамп сматра да је тај споразум „лош дил“. Ако и Конгрес дође до тог закључка, тај „дил“ ће бити мртав.

Проблеми САД са споразумом, али – који?

Израелски премијер Бењамин Нетањаху се већ месецима залаже за поништавање тог споразума. Нетањаху – који је у својој земљи под притиском и оптужен је за корупцију – предложио је то Вашингтону али и руском председнику Владимиру Путину. У суботу ујутру медији преносе да је Иран „успешно“ тестирао ракету средњег домета, мада није јасно када су настали снимци које је приказала иранска телевизија. И о Ирану је Меркелова опширно говорила рекавши да је споразум са Техераном био исправан, као и да је „боље имати такав споразум него никакав“. Преговори су „трајали много година, али су на крају донели ограничење могућности да се Иран нуклеарно наоружа“. На нивоу министара спољних послова контроверзе су настављене. Трампов министар спољних послова Рекс Тилерсон је, дан и по након Трамповог говора, рекао да Вашингтон има „поприличне проблеме“ са атомским споразумом. Али је и признао да је Иран досад испуњавао све одредбе тог споразума. Тилерсон је то рекао после једног састанка са својим колегама по дужности из Ирана, Немачке, Русије, Кине, Француске и Велике Британије – тих седам земаља је преговарало о том споразуму и потписало га.

Улога САД се променила

Шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел рекао је: - У нашем је интересу да не угрожавамо споразум и да га не поништавамо, ни сада ни у будућности. Слично се – неколико сати после Трамповог говора – изразио и француски председник Емануел Макрон. Он је, попут многих на Западу, изразио и страховање да би неуспех уговора са Ираном имао сигнално дејство – пре свега на Северну Кореју. Габријел је, када је о томе реч, на истој линији са канцеларком, што ових предизборних дана иначе није случај. У Немачкој су многе изјаве ових дана обојене предизборном кампањом. Но, политички посматрачи у Берлину сматрају да се светска улога САД променила. Велики брат се мало дистанцирао, а наступи европских политичара ових дана то само потврђују. Погледајте ОВДЕ о чему су разговарали Путин и Ердоган. Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Заједничко обраћање Меркелове и Трампа:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА