Најновије

ДА ЛИ СЕ РУСИЈА СУОЧАВА СА БАНКРОТОМ? Одговор Централне банке Русије

Русија има сва неопходна финансијска средства да омогући функционисање економије под притиском санкција, изјавила је данас гувернерка Централне банке Елвира Набиулина на седници Државне думе.

Рубље (Фото: Pixabay)

Она је истакла да за земљу не постоји опасност од неизвршења дужничких обавеза, преноси Раша тудеј (РТ).

„Русија има ресурсе, сва потребна финансијска средства. Никакво неизвршење обавеза нам не прети“, навела је Набиулина.

Сједињене Државе и њихови савезници увели су од краја фебруара неколико пакета санкција против Русије због војне интервенције у Украјини, који су, између осталог, усмерени на финансијски сектор земље. Тим мерама је обухваћено и замрзавање скоро половине руских девизних резерви које су чуване у банкама у иностранству.

Министарство финансија САД-а је почетком овог месеца спречило Русију да купцима њених обвезница исплати доспеле рате обавеза у износу од преко 600 милиона долара из резерви које се држе на рачунима америчких банака, поручивши да Москва мора да бира између црпљења својих доларских резерви у земљи и неплаћања. Министарство финансија Русије је због тога први пут извршило исплату спољног дуга у рубљама.

Рејтинг агенција Мудис је оценила да тај поступак Русије представља „промену услова плаћања“ и да се може сматрати неизвршењем обавеза уколико се ситуација не промени до 4. маја, када истиче грејс период за измиривање доспелог дуга.

Москва је, с друге стране, блокирање њених плаћања према повериоцима окарактерисала као неизвршење обавеза Запада према Русији.

Државна дума је, иначе, данас продужила мандат Елвири Набиулини на месту гувернера руске централне банке на још пет година. Она је на челу Банке Русије од јуна 2013.

Путиново наређење за Мариупољ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА