Најновије

НАТО (ипак) забринут због плана Приштине за "војску"

- Забринути смо због предлога да се Косовске снаге безбедности трансформишу у оружану снагу без уставних промена. Такви једнострани кораци нису од помоћи. Генерални секретар је ову поруку пренео и директно косовским властима. Он је такође позвао косовске власти да остану у блиском контакту са Београдом. НАТО позиција по овом питању се није променила.

Косовска полиција (Фото: Синхуа)

Ово је одговор од високог званичника НАТО-а из Брисела, на питање која је тренутна позиција Алијансе поводом планова председника привремених институција у Приштини Хашима Тачија да КСБ трансформише у војску.
Из Тачијевог кабинета, најављено је да ће се, уколико се не буду придобили неопходни српски гласови за уставне амандмане, Скупштини поднети нацрт закона о трансформацији КСБ у војску. Тај нацрт до паралмента у Приштини је стигао и у марту, али је под притиском западних земаља, као и НАТО-а, тада повучен.
- Поздрављамо спремност да се у дебату око будућности КСБ-а укључе све заједнице. НАТО је годинама подржавао развој КСБ-а као професионалне и нарастајуће мултиетничке снаге. Структура, мандат и мисија КБС-а су питања за локалне косовске институције у складу са њиховим уставним законом - додао је званичник НАТО-а за наш лист.
Да је формирање војске примарни циљ новоформиране владе у Приштини, показује и то што је министар за безбедносне снаге Рустем Бериша, током јучерашњих разговора у Тирани са министарком одбране Албаније Олтом Џаком, рекао да је јачање безбедносних институција "приоритет" и да то "укључује трансформацију КСБ у оружане снаге".

И даље без захтева за УНЕСКО

- Из Приштине досад није стигао захтев за чланство - поручио је Дарко Танасковић, амбасадор Србије при Унеску.
Уколико би евентуално хтеле да се упусте у ову авантуру, приштинским властима остало је још мало времена до Извршног савета Унеска, који ће се одржати следеће среде и када ће се утврђивати дневни ред за Генералну конференцију у новембру.
Танасковић истиче да представници Србије све чине да би предупредили евентуалне потезе Приштине у последњи час.
Прочитајте ОВДЕ када Србија иде на ванредне парламентарне изборе?
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Према писању приштинских медија, косовска влада планира да на јесен трансформише Косовске безбедносне снаге у војску Косова. Војни аналитичари тврде да КБС тренутно нема ни кадрове, а ни материјално-техничке услове за преузимање такве одговорности.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА