Најновије

Сви су блефирали да у Сирији нема војног решења па је на крају Русија показала како се то ради

„Влада Башара Асада је победила уз помоћ Русије и Ирана,“ изјавио је Роберт Форд, бивши амбасадор САД-а у Дамаску који је говорио о првим данима побуне. „Не видим никакву могућност сиријске опозиције да га натера да направи драматичне уступке у мировним преговорима.“

Руска војна база Хмејмим (Фото: Министарство одбране Русије)

Влада још увек треба да у потпуности осигура регију око престонице и борба се наставља у појединим пределима источне Сирије, као и у северозападној провинцији Идлиб. Чак и Асадови најтврђи противници виде наставак његове владавине као свршен чин и наговарају побуњенике против њега да учине исто.
„Нације које су нас највише подржавале … све оне мењају своју позицију,“ рекао је Осама Абу Заид, потпарол опозиције контактиран путем телефона. „Врше притисак на нас са свих страна да створимо реалистичнију визију, да прихватимо останак Асада.“
Кључ опстанка сиријског лидера су били његови савезници на бојном пољу, Москва и Техеран, обоје су били врло фокусирани на томе да га одрже на власти.
Русија је послала ратне авионе и елитне Спецназ јединице 2015. године да спречи напредак опозиције, управо кад је коалиција тврдокорних исламистичких побуњеника била на рубу преотимања кључних владиних бастиона. Иран је такође послао војску и оружје, укључујући заступнике који долазе чак и из Авганистана, како би подржали Асадове измучене трупе.“
Они који су годинама кукали да „рат не решава ништа,“ и да „не постоји војног решења, би требали да мало уче о историји пре него што почну да причају. Јапанци и Немци би им могли давати инструкције, као и само постојање САД-а које је настало у грађанском рату.
Био је „моменат“ непосредно пре него што је почела интервенција Русије када се чинило вероватно да ће џихадисти, као и њихови савезници, успети да доведу сиријску владу до очекиване предаје. Та могућност се завршила са невероватно ефикасном интервенцијом Русије, Ирана и Хезболаха.
Да ли ће Асад искористити шансу за изградњу боље Сирије, остаје нам само да се надамо.
Специјалне Тигрове снаге Сиријске арапске армије јуче су пробиле фронт Исламске државе и ушле су у артиљеријску базу 137. чиме су окончали вишегодишњу опсаду Деир Ез Зора. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: webtribune.rs 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дневник из Сирије Мирослава Лазанског
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА