Најновије

БАШ ИХ ПОТЕРАЛО: Ирма пустоши Атлантик, а сада стижу разорне олује Хозе и Катја! (ВИДЕО)

Најмање осам особа је погинуло, а 23 су повређене у удару урагана Ирма на француским Карипским острвима, саопштио је француски министар унутрашњих послова Џерард Коломб.

Пустош после урагана (Фото: Јутјуб)

Он је рекао да би број настрадалих на острвима Ст. Мартин и Ст. Бартоломеј могао бити и већи јер спасилачки тимови још нису претражили подручје, преноси АП.
Ураган је оставио за собом пустош и велику материјалну штету. Штета на карипском отоку Барбуда процењује се на близу 150 милиона долара, изјавио је премијер државе Антигва и Барбуда, Гастон Браун.
Званичници упозоравају да је француска територија отока Ст. Мартин скоро уништена.
На овом острву у прекиду је снабдевање струјом, док на такође француском острву Ст. Бартсу, где живи близу 9.000 људи, ураган омета комуникације.
У француском делу Ст. Мартина живи близу 40.000 људи, а исти број је и на холандској страни тог острва.
Француски председник Емануел Макрон је нешто раније упозорио да ће "бити жртава" и да је могућ "окрутни биланс" урагана Ирме.
Холандски министар унутрашњих послова Роналд Пластерк рекао је да је штета изазвана ураганом "огромна", али да њене размере још нису познате између осталог и због проблема у комуникацији.
Док размере штете још нису сасвим познате, број настрадалих вероватно ће порасти, преносе агенције.
Ураган Ирма пете категорије, највиши је на лествици којом се мери интензитет урагана и једна од најснажнијих атлантских олуја овог века, сада прети Хаитију и Флориди.
Амерички председник Доналд Трамп је за Девичанске отоке, Порторико и Флориду прогласио стање приправности.
Већ трају евакуације са острва Ки Вест, на крајњем југу Флориде, јавља агенција Хина.
Ирма је прошла северно од америчке територије Порторико, саопштио је Амерички национални центар за урагане.
Више од половине тромилионске популације на острву је без струје, а ураган је донео обилне падавине праћене јаким ветровима.
Званичници кажу да струје неће бити неколико дана.
Најснажнији ураган на Атлантику у последњих десет година достигао је брзину од 285 километара на сат, а пут наставља северно од обале Доминиканске Републике. Док се снажни ураган Ирма приближава Сједињеним Америчким Државама, још две тропске олује су ојачале и сада три урагана бесне Атлантиком. Тропска олуја Катја је постала ураган прве категорије, са ударима ветра од око 121 километара на сат, преноси Ројтерс. ​Тропска депресија 13 формирала се у уторак после подне у југозападном делу Мексичког залива и ојачала у тропску олују Катја у среду ујутру. Очекује се да ће за који дан ударити у мексичку државу Веракруз. Метеоролошке прогнозе за сада показују да ће Катја наредних дана остати у Мексичком заливу, пише "Дејли мејл". Најава да је Катја постала ураган уследила је убрзо након што је амерички Национални центар за урагане открио да је и олуја Хосе постала ураган прве категорије. Тропска олуја Хосе, која се формирала у уторак ујутро, налази се на хиљаде километара источно од Малих Антила. У наредних неколико дана наставиће да доноси већу количину падавина у источном Мексику. Хосе ће остати у окружењу повољном за појачавање са врло мало струјања ветра или променом брзине или смера ветра, тако да ће ускоро над Атлантиком да тутње три урагана. Оба урагана су се формирала након урагана Ирме који је постао најјачи икада забележен на Атлантском океану. За сада је забележено да је Ирма однела најмање девет живота на Карибима. Ово је први пут од 2010. да су на подручју Атлантика, у које се сврстава и Мексички залив, истовремено активна три урагана. Рекордан број истовремено активних урагана је четири, а то се десило 1893. и 1998. године.
Прочитајте ОВДЕ шта се то дешава на другом крају света а има везе са Америком, има и повређених.
Извор: Агенције/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

САД је у тоталној паници због још једне природне катастрофе која им прети.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА