Најновије

НУКЛЕАРНА КЛАЦКАЛИЦА: Северна Кореја није највећи проблем!

Након што је Северна Кореја протекле недеље тестирала хидрогенску бомбу, планета се опет нашла пред опасношћу глобалног нуклеарног рата. Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун очито не намерава да стане у развоју и проширивању свог нуклеарног арсенала. Иако у овом тренутку не постоје службени подаци, верује се да Северна Кореја тренутно располаже са 10 до 20 нуклеарних бојевих глава.

Нуклеарна експлозија (Фото: Јутјуб)

Стручњаци и обавештајне агенције верују да Кимове атомске бомбе још увек немају интерконтинентални домет, али је питање времена када ће и то моћи. Северна Кореја тако је и званично постала девета држава на свету која у свом арсеналу располаже са атомским бомбама.
Највећи број нуклеарних бојевих глава имају, очекивано, Русија и САД.
Русија се налази на првом месту са, веровали или не, 7.000 атомских бомби, а у стопу их прати САД које у свом арсеналу располажу са 6.800 бојевих глава. На трећем месту по броју нуклеарних бојевих глава налази се Француска са 300, а следе Кина са 270 и Велика Британија са 215. Пакистан има између 130 и 140, а Индија 120-130. Највећа мистерија, уз Северну Кореју, када су у питању атомске бомбе јесте Израел.
Док су све друге државе које располажу атомским бомбама обављале тестове и потписивале разне међународне уговоре о употреби и коришћењу нуклеарних бомби, Израел никада није ни потврдио, ни демантовао наводе да је развио атомско оружје. Верује се да је Израел развио атомско наоружање средином 60-тих година прошлог века, али не постоје баш никакви подаци о тестирању атомских бомби.
Пет држава (САД, Русија, Велика Британија, Кина и Француска) су потписнице међународног уговора о контроли нуклеарног наоружања (НПТ), док су тај уговор одбиле да потпишу Пакистан, Индија и Северна Кореја. Занимљиво је да тај уговор никада није био ни понуђен Израелу, иако и "птице на грани" данас знају да та држава располаже са нуклеарним арсеналом.
Колико Израел покушава да сакрије свој нуклеарни програм најбоље говори случај Мордечаија Ванунуа. Вануну је био дугогодишњи сарадњик израелског нуклеарног истраживачког центра Негев. Међутим, није желео да ћути о томе шта се тамо дешава, па је 1986. године открио енглеским медијима да Израел поседује атомску бомбу, те да развија и страшније оружје од тога.
Након што је отворио душу, озлоглашена израелска обавештајна служба МОСАД је послала своје агенте, који су Ванунуа дрогирали и отели у Италији, те да пребацили у Израел. Тамо му је одржано суђење иза затворених врата и без адвоката (?!), те је осуђен на затворску казну у трајању од 18 година.
Током боравка у затвору, биле су му забрањене посете, а када је 2004. године пуштен, израелска влада му је ограничила све грађанске слободе, па му тако није дозвољено напуштање земље, нити давање било каквих изјава за јавност. Израелске власти су га од 2004. до данас више пута хапсиле и осуђивале због изношења истине, што је наишло на осуду међународне заједнице, али се у бити ништа није променило.
Израел тако на све могуће начине покушава да сакрије истину о свом нуклеарном програму, док са друге стране улаже максималне напоре да саботира и заустави друге земље које настоје развити атомско оружје, пре свих Иран. Наравно, нису само Израел и његове бомбе претња по планету. На Земљи се у овом тренутку укупно налази око 14.000 атомских бомби, а кад би све оне експлодирале живот на Земљи би нестао и не би био могућ наредних неколико стотина година. Погледајте ОВДЕ шта су терористи оставили иза себе у Деир ез Зору. Извор: Аваз

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је изгледала највећа нуклеарна експлозија у историји:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА