Најновије

ПРОСРПСКИ АЛБАНАЦ ИЛИ РУСКИ ШПИЈУН: Ко је заиста Беџет Пацоли?

О њему се говорило као о просрпском Албанцу, руском шпијуну, агенту ЦИА и турске обавештајне службе... Истина, Беџета Пацолија има свуда, на свим важним местима, било да је у питању Москва или Вашингтон, а његови потези често су били непредвидиви, па је тако и ових дана направио највећи политички заокрет на Косову и подржао Рамуша Харадинаја као премијера.

Беџет Пацоли (Фото: Јутјуб)

Због много чега оваква његова одлука била је нелогична, што због прозивки на рачун Харадинаја у кампањи и блискости са Хашимом Тачијем, што због његовог односа према Србима, Русији... Ипак, добио је понуду каква се не одбија, што је и сам рекао - пет министарстава у будућој влади, а како медији објављују, њему је намењена функција шефа косовске дипломатије.

Ко је заправо Беџет Пацоли?

Његова биографија је пуна нелогичности и контроверзи. Несумњиво се ради о најбогатијом Албанцу и једном од најбогатијих људи у овом делу Европе, као и највећем финансијеру косовске независности, који се није доводио у директну везу са војним сукобима на КиМ, али јесте са финансирањем ОВК.
И сам је рекао да је био посебно ангажован на лобирању за косовску независност. Мада су медији писали да је за то давао новац малим острвским земљама, он је то демантовао, али је испричао да је био ангажован око лобиста.
- Људи пишу и говоре свашта. Није тајна да сам пуно допринео независности Косова, око трећина држава које су признале независност су мој допринос. Наравно, ангажовао сам лобисте, а они не раде за џабе. Али независност није плаћена - испричао је Пацоли.
Упркос том, Пацоли има посебан однос према Србима, сасвим другачији од већине Албанаца. Бар је тако говорио у својим изјавама за медије. Позивао је Србију да призна независно Косово, али и то је урадио на свој начин.

"Волим српски народ"

- Кад Србија призна независност Косова, већ другог дана ће бити укинуте границе и почети развој односа са Београдом. Србија је важан фактор. Ми уважавамо Србију. Ми волимо српски народ - испричао је 2007. године Пацоли у интервјуу руском дневнику "Јутро".
Иако је инсистирао на признавању КиМ, говорио је и да Косово не припада само Албанцима и да је заједнички живот са Србима "судбина". За рат је окривио "неколицину људи који су све то направили, никако цео народ" и више пута је поновио да је кључ у рукама Србије.
Ипак, имао је једну погрешну процену, а то је да ниједан српски политичар никад неће разговарати са Хашимом Тачијем. Ту изјаву дао је у јулу 2011.
- Ниједан политичар из Београда неће сести за сто са Хашимом Тачијем - и због његовог учешћа у ОВК, а нарочито не након извештаја Дика Мартија о трговини органима. Не бих улазио у то шта се дешавало за време рата, јер нисам тада познавао Тачија, али знам да је апсурдно мислити да је трговао органима. Читао сам и извештај лекара из Београда, који каже да је трансплантација органа јако компликована ствар и да је то веома тешко извести и на ВМА, а камоли негде на брду где нема ничега - рекао је Пацоли, а пренела је НСПМ.
Занимљиво је и да је сматрао да север Косова, који у то време није био под контролом Приштине, треба претворити у бесцаринску зону.

Север Косова као бесцаринска зона

- Лобирам за то и код међународне заједнице, али и у власти Косова. Једино решење је побољшати економску ситуацију. Када уместо криминалних организација које живе на уштрб обичног становништва, сви људи буду радили и зарађивали, политичка затегнутост ће спласнути. Стварање слободне економске зоне, али оне праве, по стандардима ЕУ, значи да ће сва роба улазити без царине, људи куповати јефтино, а унутар ње ће се производити без икаквог пореза. Свака фирма која дође, платиће таксу, и Србија и Косово ће убирати те таксе - причао је пре шест година лидер АНК.
Медији су писали да је саградио прави дворац на Косову, и то у Грачаници, где живе Срби, Роми и Албанци, а није крио ни да му недостаје Београд и да би радо поново седео у башти "Руског цара".
- У Београду сам био једном пре сукоба на КиМ када сам се срео са Слободаном Милошевићем и још једном после састанка са њим, и тада сам се срео са мојим другарима. Јако сам се ужелео Београда. Тамо имам доста пријатеља. Не долазим јер сам читао да је бивши министар спољних послова 1999. године ставио моје име на црну листу - навео је Пацоли.

Афера са Јељцином и сарадња са Американцима

Несумњиво је да има другачији приступ према Србима, али је посебан и његов однос према Русији. Пре уласка у политику 2006. био је председник и генерални директор Мабетеx Групе, швајцарске грађевинске компаније са годишњим прометом од милијарду евра, која је рестаурирала Кремљ.
Писало се да је био пријатељ са Јељцином, а 1999. био је умешан у аферу са Павелом Бородином, тада шефом администрације Јељцина. Наиме, швајцарско тужилаштво је оптужило Пацолија за махинације и прање новца, издвојеног управо за рестаурацију објеката у Кремљу, док су Руси покренули кривични предмет под сумњом да је администрација руског председника, на чијем челу је био Бородин, узела за тај посао мито од 25 милиона долара. Оптужбе, међутим, никад нису доказане.
Спекулисало се по медијима и да је пријатељ са породицама Клинтон и Буш, а један руски дневник објавио је да се Пацоли "позиционира као човек САД", будући да има "карт-бланш" на снабдевање америчке војске у "Бондстилу" робом широке потрошње.
"Довољно је да два пута куцне на врата базе САД и њега без проблема пуштају", објавио је руски дневник "Јутро".

Богатство вредно 420 милиона евра

Женевски дневник "Тамп" објавио је да је Пацолијева лична имовина вредна 420 милиона евра и да поседује швајцарско држављанство. Овај мултимилионер је власник холдинга "Мабетекс" са седиштем у италијанском кантону Швајцарске у Лугану, где живи од 1976. године, на Женевском језеру, а поседује и луксузну вилу у предграђу Приштине.
Захваљујући свом приватном авиону, путује често између Приштине, Лугана и престоница централне Азије, где његово предузеће држи значајна тржишта. Добијао је послове у бившим совјетским републикама, попут конструкције Астане, нове престонице Казахстана, а његова фирма је градила огромну председничку палату.
- Пацоли је мултимилионер, који отворено сања да постане Берлускони Косова - оценио је лист "Тамп".

Муж Ане Оксе и Рускиње Марије

Беџет Пацоли био је председник Косова на недељу дана, почетком 2011, а оставку је поднео јер је Уставни суд Косова пресудио да је одлука парламента, који га је месец дана раније именовао за председника, неуставна. Након тога био је заменик премијера у кабинету Хашима Тачија.
Познат је по спектакуларном венчању са италијанском певачицом албанског порекла Аном Оксом. Током тог брака од 1999. до 2002. приштинске фото-радње биле су излепљене њиховим заједничким фотографијама. Сада је у браку са Рускињом Маријом.
У његовој биографијама се наводило да говори десетак језика. Погледајте ОВДЕ шта Вучића данас очекује у Сарајеву. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ево како је Пацоли постао најбогатији Албанац:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА