Најновије

ШТА ЧЕКА НАШЕ У ДАЉЕМ ТОКУ ПРВЕНСТВА: Стазом смрти до врха преко Хрвата, на старе дужнике или некако другачије?

У зависности од тога како ће се окончати последњи мечеви у нашој, Д групи Евробаскета, зависи и пут који чека кошаркашку репрезентацију Србије у нокаут фази. Две су могућности, две посве другачије стазе.

Играј и победи, поносно се врати! (Фото: Јујтуб)

Победе ли "орлови" Белгију од 16.15 овог четвртка, доћи ће у прилику да буду победници групе Д. Али, да би се то и остварило, потребан је још један услов, да од 19.45 Летонија савлада домаћина Турску у Истанбулу. Ма колико то прижељкивали, није баш једноставна ствар елиминисати домаћина такмичења пред френетичном публиком, а притом је улог у том мечу огроман: ко изгуби, биће четврти у нашој групи, што значи да ће у осмини финала морати на моћне Шпанце. А Шпанце би малтене сви да избегну, у којој год фази такмичења.
Изабраници Саше Ђорђевића ће у осмини финала у сваком случају играти са екипом из Ц групе: или са Црном Гором или са Мађарском. Оба та тима имају по 2-2, и оба не могу да стигну водеће Шпанце (учинак 4-0) и другопласиране Хрвате (имају 3-1, а добили су и Црну Гору и Мађарску, па чак и да изгубе од Чеха у последњем колу, сигурно су други у групи). Мађари ће најпре играти са Шпанијом од 16.15 и, према свим предвиђањима, биће поражени, а како су изгубили и од Црне Горе, завршиће као четврти у групи Ц. Црна Гора ће тако, без обзира на исход свог вечерњег дуела са Румунијом, бити трећа.
У случају да заузму позицију Д1, дакле ако наши буду први у групи, у осмини финала би играли са, рекосмо, највероватније Мађарима. У четвртфиналу са бољим из меча у коме се састају Финска и Италија. Финска је бриљирала, предвођена 20-годишњим "чудом од детета" Лауријем Марканеном, горостасом сјајне покретљивости и прецизности, а Италија, са НБА искуством својих појединаца, у нокаут фазу улази уз поразе од Литваније и Немачке, али и једну од најбољих одбрана на шампионату - прима само 64 поена по мечу.
У случају да наши буду први у групи, па победе Мађаре, а онда и Финце или Италијане, у полуфиналу би могао да нас чека комшијски дерби са - Хрватима. А то су увек посебне утакмице, знате већ и сами. Истина, до реализације таквог сценарија морало би да се деси све оно поменуто, идеално по "орлове", а да притом Хрвати најпре елиминишу трећепласирани тим из наше групе, па онда у четвртфиналу и победника меча Литванија - Грчка. Ако би, пак, Литванија била наш ривал у полуфиналу, то би био сусрет са дужницима - на прошлом Евробаскету су нас добили у полуфиналу са 67:64, па остадосмо потом и без медаље
Међутим, ако репрезентативци Србије не буду први у Д групи, онда их чека "стаза смрти".
Наравно, на њој иде најпре један корак који је лакши од потоњих: морали бисмо на, највероватније, Црну Гору у осмини финала. Потом у четвртфиналу на једну од најразигранијих екипа на шампионату, још увек непоражену Словенију чији је трио Драгић - Дончић - Блажич само део машинерије која меље супарнике. А онда, у полуфиналу, моћна Шпанија, која би до тада требало да прескочи своје препреке (Летонија, па Немачка/Француска).
Добити Црну Гору, Словенију и Шпанију, и то "само" да би се стигло до финала, не само да није лако, него би неки то описали и као "немогућа мисија". Али...
Идемо ми корак по корак. Најпре Белгија, овог четвртка од 16.15, па да видимо увече те Турке и Летонце, а онда, редом. Било на Мађаре, финско чудо и Хрвате или дужнике, било на "мини екс-Ју" стазу на чијем претпоследњем степенику стоји "фурија". Корак по корак, тако се увек овде и планирао кошакашки успех. Уосталом, џабе сјајан продор, ако се успут направи - грешка у корацима, зар не? Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мотивациони видео за наше кошаркаше:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА