Најновије

МИЛУ СЕ ОПЕТ ПРИВИЂАЈУ СРБИ И РУСИ: ''Био је покушај атентата на мене''

Приоритет Бугарске, која наредне године буде председавала Европском унијом, је да поведе Западни Балкан према Бриселу, сматра лидер најутицајније владајуће ДПС Мило Ђукановић и додаје да је чланство у Унији једини пут да се тензије у региону држе под контролом.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Ђукановић је у интервјуу холандском листу "Де Троув" констатовао да је Балкан одувек био на раскршћу између Запада и Русије и пламтећег национализма. - Овај регион је можда слепа улица за Европску унију, али је константно на удару трећих држава. Веома сам забринут због тога - каже Ђукановић. Лист напомиње да лидер владајуће партије у Црној Гори, која је земља кандидат за ЕУ, опстаје на власти четврт века и сада смирено процењује ситуацију у региону, преноси портал Аналитика.

"Било је српске и руске умешаности у покушај државног удара"

Лидер ДПС, пише лист, верује да је било српске и руске умешаности, укључујући покушај државног удара и покушај његовог убиства током ванредних парламентарних избора у Црној Гори, након чега је направио паузу. - Русија се поново вратила у регион. Она жели да покаже да је политички и војно супериорнија од Европске уније, и као што се десило толико пута до сада у историји, да се стратешки конфликт води на Балкану. Конфликт који Европа мора да превазиђе. Наша недавна историја је показала да Балкан сам не може да сачува стабилност. Брисел је локомотива одговорности Европе за стабилност и брзину воза. Када прети опасност да се последњи вагон откачи и да се не зна у ком ће се правцу кретати локомотива не може бити индиферентна према томе - казао је Ђукановић.

"ЕУ каска на Балкану још од Дејтона, а нова криза вреба"

Истиче, наводи лист, да Европска унија каска на Балкану још од Дејтонског мировног споразума, пре 22 године. - Највећи проблеми из тих дана су и даље свеприсутни проблеми. Босна још не функционише како треба, преговори између Србије и Косова теку споро, док је Македонија потпуно парализована у процесу преговора са Европском унијом. Брисел сада мора пожурити, иначе ће ентузијазам за Европом на Балкану нестати - истиче Ђукановић. Коментаришући изјаву председника Европске комисије Жан-Клода Јункера након ступања на функцију 2014. да за време његовог мандата неће бити проширења европског клуба, Ђукановић је то назвао обесхрабрујућим и додао: "Могао је то учинити другачије“". Према његовим речима, то што Брисел сада помиње 2025. као годину проширења није само у интересу Балкана. Постоји и висока цена занемаривања, такође за Европску унију, сматра Ђукановић. - Брисел би требало да размисли колико је новца пореских обвезника Европске уније отишло региону након ратова на Балкану и колико ризика су Европљани преузимали укључујући се у разне мировне мисије. Реторика деведесетих се поново јавља. Ако ми на Балкану наставимо овим путем, нова криза вреба - каже лидер ДПС-а. Какав јубилеј чека Црну Гору и Србију у 2018. години, погледајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мило: ''Некретнина немам''
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА