Најновије

СРЕЋНА 2018: Веће плате, пензије и минимални сат рада, електронска пријава фирми...

Плате у јавном сектору од данас ће бити повећане за 10 одсто и за пет одсто у администрацији, а пензије ће бити повећане за пет одсто. Од почетка ове године, будући предузетници моћи ће да електронски подносе пријаве за оснивање фирми.

Динари (Фото: Јутјуб)

Маса пензија ће се повећати 25 милијарди динара, што износи 0,5 одсто БДП-а, док је за повећање зарада предвиђен износ од 35 милијарди динара. Предвиђено је снижавање нивоа зарада без доприноса на терет послодаваца до седам одсто БДП -а, а тренутно је учешће овако дефинисаних зарада 8,3 одсто у БДП-у.

Ко ће и колико добити повећање?

1. Пензионери - повећање од 5 одсто
2. Запослени у МУП-у, Министарству одбране, БИА, Пореској управи, Управи царина, заводима за извршење кривичних санкција - повећање за 10 одсто
3. Државним службеницима и намештеницима у судовима и тужилаштвима - повећање за 10 одсто
4. Државним службеницима и намештеницима у судовима и тужилаштвима који раде у складу са законима који се односе на сузбијање организованог криминала, корупције и ратних злочина, а који остварују право на плату у дуплом износу - повећање за 5 одсто
5. Судијама, тужиоцима и заменицима тужилаца - повећање за 5 одсто
6. Запосленима у установама основног и средњег образовања, ученичког и студентског стандарда, предшколских установа, установа социјалне заштите, здравствених и установа културе - повећање за 10 одсто
7. Запосленима у Скупштини Србије, институцији Председника Републике, Државном правобранилаштву, кабинету председника Владе и потпредседника Владе - повећање за 5 одсто
8. Запосленима у служби Владе, осталих органа државне управе, укључујући и управне округе - повећање за 5 одсто
9. Државним службеницима и немештеницима у Високом савету судства и Државном већу тужилаца - повећање за 5 одсто
10. Државним службеницима и намештеницима у државним органима који претходно нису поменути - повећање за 5 одсто
11. Запосленима у високошколским установама, као и истраживачима и помоћном особљу у научно - истраживачкој делатности - повећање за 5 одсто
12. Запосленима у осталим јавним службама, осим код организација за обавезно социјално осигурање - повећање за 5 одсто
13. Корисницима средстава буџета локалне власти - повећање за 5 одсто
14. Лекари, медицинске сестре - повећање 10 одсто

Већи неопорезиви део зараде радника и већа минимална цена рада

Од 1. јануара ове године Изменама Закона о порезу на доходак грађана неопорезиви део зараде радника уместо 11.790 динара, као што је до сада било, биће повећан на 15.000 динара. Такође, биће увећана и минимална цена рата по сату. Уместо 130 биће 143 динара.
У Србији, минималну зараду остварује око 350.000 радника који су у 2017. месечно примали 22.620 динар. Од 1. јануара 2018. зарада ће им бити за 2.202 динара већа, односно месечно примаће укупно 24.822 динара.

Електронско оснивање фирми

Лакше, јефтиније и за много краће време, предузетници ће од првог дана јануара моћи да региструју фирму и то у потпуности путем интернета, електронски од подношења захтева до добијања решења. Електронска регистрација биће јефтинија од регистрације у папирном облику, пошто накнада за услугу електронске регистрације износи 1.000 динара, док је регистрација "у папиру" 1.500 динара.
Електронска регистрација обухвата електронску пријаву потписану квалификованим електронским сертификатом предузетника или овлашћеног подносиоца пријаве, а е-пријава се попуњава у апликацији доступној преко портала АПР-а, где ће бити омогућено и електронско плаћање комерцијалним платним картицама као што су Виса и Мастер.

Још шест пореских пријава онлајн

Такође, у процесу дигитализације државне управе, како је најавила Пореска управа, од 1. јануара још шест пореских пријава моћи ће да се поднесе електронски, чиме би требало да се заокружи циклус превођења "папирних форми" пореских пријава у електронски облик.
Тако ће порески обвезници за све приходе које администрира Пореска управа моћи посредством портала еПорези да поднесу електронске пореске пријаве.
Прочитајте ОВДЕ где се налази Србија у односу на регион?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Договорено повећање плата и пензија у 2018. години.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА