Најновије

ХАМНЕИ ОПТУЖУЈЕ: Непријатељски кеш, оружје и агенти за немире у Ирану!

Врховни вођа Ирана ајатолах Али Хамнеи данас је оптужио непријатеље Исламске републике за подстицање немира у тој земљи, док се настављају антивладине демонстрације покренуте прошле недеље, наводи Ројтерс.

Али Хамнеи (Фото: Јутјуб)

"Последњих дана, непријатељи Ирана користе различито оруђе укључујући кеш, оружје, политику и обавештајни апарат како би створили проблеме Исламској републици", навео је Хамнеи у изјави постављеној на његовом званичном сајту.
Наводи се да је Хамнеи најавио да ће се обратити нацији поводом актуелних догађаја "када буде право време".
Председник иранског Револуционарног суда Муса Газанфарабади упозорио је раније данас да би ухапшени демонстранти могли да се суоче са смртном казном када се нађу пред судом, наводи иранска полузванична новинска агенција Тасним.
"Очигледно, једна од оптужби за које би они могли да се терете може бити Мохаребех", рекао је он данас, наводи Тасним.
АП објашњава да Мохаребех значи рат против Бога, што је преступ за који је у Ирану предвиђена смртна казна.
Газанфарабади је, такође, рекао да ће неки демонстранти ускоро бити изведени пред суд по оптужбама за деловање против националне безбедности и оштећење јавних објеката, истакавши да је учешће на скуповима које није одобрило иранско Министарство унутрашњих послова - незаконито.
Иначе, ирански Револуционарни суд надлежан је за случајеве који подразумевају оптужбе за покушаје свргавања владе, напомиње америчка агенција.
Још једна полузванична иранска новинска агенција, ИЛНА, јавља данас да је у протекла три дана током протеста у Техерану ухапшено 450 људи, а при том се позива на Алија Асгара Насербахта, заменика гувернера Техерана задуженог за безбедност.
Насербахт је, како наводи ЛНА, рекао да је 200 демонстраната ухапшено у суботу, 150 у недељу, а 100 у понедељак.
Демонстрације су почеле у четвртак у граду Машхаду - првобитно као протест због погоршања животног стандарда, поскупљења и корупције, али су прерасле у антивладине протесте.
Протести су се у међувремену проширили на више градова, а власти од тада нису објавиле никакве званичне бројчане податке о хапшењима у земљи.
Иранска државна телевизија јавила је да је девет особа убијено протекле ноћи у протестима и нередима ширим земље, чиме је број жртава после шестодневних протеста порастао на најмање 20, наводи америчка агенција.
Прочитајте ОВДЕ шта немачка штампа каже о протестима у Ирану и зашто мисли да неће успети?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Имам Али Хаменеи: "Част нам је што се не слажемо са САД-ом".
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА