Најновије

НЕ БОЈТЕ СЕ СМРТИ И БУДИТЕ СИГУРНИ У КОНАЧНУ ПОБЕДУ: Си стао пред војску и послао јасну поруку Западу! (ВИДЕО)

Кинески председник Си Ђинпинг појавио се у војној униформи испред 7.000 војника у северној провинцији Хебеи, и упутио им поруку која је показала сву војну моћ "змаја са истока".

Си Ђинпинг стао пред војску (Фото: ЈуТјуб, Правда)

Кинески председник је поручио припадницима својих оружаних снага да буду способни да побеђују, сигурни да ће победити, а и да се не плаше смрти.
Си је поручио припадницима војске да буду "способни и сигурни да ће победити, и да се не плаше последица док испуњавају наређења Комунистичке партије и дужност према земљи". - Војска би требало да буде елитна и моћна сила која је увек спремна и способна да се бори и сигурна да ће победити, у циљу испуњења задатака које су јој наредили партија и народ нове ере - рекао је Си, који је недавно поново постао председник Кине, у којој је задобио почасти сличне онима које је уживао Мао Цедунг. "Глобал тајмс", незванични лист владајуће Комунистичке партије, известио је да се после те реченице проломио громогласан аплауз, а слика кинеског лидера у маскирној униформи налази се на насловној страни већине кинеских новина. Како се наводи, војници су на више од 4.000 локација у Кини слушали говор врховног команданта путем видео-бима, а затим су се сви, окренути ка црвеној застави, заклели да ће одлучно испуњавати сва његова наређења. Кинеска Народна ослободилачка армија највећа је стајаћа војска на свету, са близу 2.183.000 војника и официра. Подељена у пет родова - морнарицу, копнене, ваздухопловне, ракетне снаге и стратешке снаге. Сматра се да је врло добро утренирана и опремљена захваљујући великој модернизацији која се спроводи последњих година.

Како то види Запад

Ова демонстрација кинеске војне моћи, уз учешће на хиљаде тешко наоружаних јединица, има за циљ да додатно оснажи политичку позицију кинеског лидера, сматра британски "Гардијан" и истиче да је Сијева порука кинеским војницима истовремено била и порука читавом свету, понајвише највећим играчима, да "Кина у сваки ринг улази као моћан такмац". Они повезују Ђинпингов маневар, иначе први је пут од оснивања Републике да председник директно издаје наређење за војну вежбу, са недавним препуцавањем америчког председника Доналда Трампа и Ким Џонг Уна, лидера Северне Кореје, око сада већ свима познате "новогодишње свађе око нуклеарног дугмета". Британски лист сматра да је Ђинпингова порука била и јасан сигнал Америци да Кина у свом комшилуку неће дозволити било какве војне акције САД. У шта су кинески бродови пуцали на Медитерану током прошле године, прочитајте ОВДЕ. Извор: Гардијан, Блиц, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА