Најновије

ОСВЕТНИЧКИ ЈУРИШ: Сиријске снаге жестоко продиру према опкољеној бази у Харасти! (ФОТО/ВИДЕО/МАПА)

Рано јутрос Сиријска арапска армија (САА) започела је операције за подизање опсаде над војном базом моторизоване бригаде у Харасти, североисточном предграђу сиријске престонице.

Хараста (Илустрација: Правда)

Уз снажну подршку руске авијације, напад је започет из правца зграде полиције, према насељу Баште, које се налази североисточно од опкољене војне базе. Већ према првим извештајима који су стигли са овог фронта након отпочињања операција, сиријске снаге чије је командовање, након погибије чак четворице сиријских генерала, преузео генерал Џумал ал Јасим (познат по ослобођењу авио-базе Т4 на западу Палмире), успешно су преузеле контролу над двадесетак зграда у овом правцу.  У жестоким борбама са здруженим снагама терориста сиријске Ал Каиде - Хајат Тахрир ал Шама (ХТШ) и Ахрар ал Шама, САА је нанела тешке губитке терористима, за које се генерал Јасим, заклео да ће бити или побијени или заробљени и да им неће дозволити да побегну. Генерал Јасим (на слици, десно) се данас већ сликао са "трофејним уловом":

Према последњим подацима до којих су дошли сиријски ратни репортери, јуришне снаге САА сада се налазе на свега 250 метара од опкољене базе, а најжешће борбе се у овом тренутку воде у кругу болнице. То значи да су, за само један дан, сиријске снаге успеле да пређу око 600 метара густо насељеног подручја у настојању да стигну од својих јединица унутар војне базе.

Велику улогу у данашњим успесима одиграло је успешно лоцирање главних штабова терористичких јединица које воде борбе у Харасти, након чега су прецизним ваздушним ударима ликвидирани или онеспособљени сви који су се у њима налазили. САА, ипак, неће моћи да рачуна на подршку артиљерије, која је практично уништена на планини Касијун, са које су вршена дејства према Харасти, пошто је, како тврди званични Дамаск, услед техничке неисправности муниције дошло до велике експлозије на артиљеријским положајима: Како тврде у Дамаску, у овом инциденту није било жртава.
Према најавама војних извора на које се позивају сиријски медији, циљ започете операције неће бити подизање опсаде над војном базом моторизоване бригаде, већ ослобођење читаве Харасте, из које већ месецима долазе изузетно снажни напади на сиријске снаге у Дамаску. Ипак, судећи по томе што су подршку ХТШ-у и Ахрар ал Шаму, према наводима сиријских медија, пружиле и друге "побуњеничке" групације, за очекивати је да се операција у западном делу Источне Гуте неће зауставити ни на овом "побуњеном" предграђу. За разлику од претходних дана када су објављивали "свеже" снимке са фронта, џихадистичке пропагандне структуре данас су објавиле снимак уласка својих снага у делове војне базе два дана раније: Најновије информације о пробоју САА на југу покрајине Идлиб, погледајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА